Β. Φραντς: Οι Έλληνες χρειάζονται συμπάθεια, υπομονή αλλά και... κούρεμα

Συμπάθεια και υπομονή απέναντι στους Έλληνες ζητά ο επικεφαλής του γερμανικού συμβουλίου των αποκαλούμενων «πέντε σοφών» και διεθνώς γνωστός οικονομολόγος Βόλφγκανγκ Φραντς, σε μακρά συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Φραντς ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της, χωρίς μια διαγραφή χρέους κατά 50%, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να υπάρξει μια ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) και μέριμνα της Ευρωζώνης για την εξασφάλιση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερης αξίας των κεφαλαίων τους.

Κατά την άποψή του θα πρέπει παράλληλα να εκπονηθούν προγράμματα διάσωσης τραπεζών άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα έχει μεγάλο κόστος, ωστόσο, θα πρέπει να επιλεγεί ένα τέτοιο σενάριο που θα στοιχίσει λιγότερο και θα βοηθήσει περισσότερο την Ελλάδα.

Σε σχέση με τη διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης, ο ίδιος δεν την θεωρεί απαραίτητη, διότι, όπως σημείωσε, πρόβλημα θα υπάρξει εάν η Ιταλία χρειαστεί να προσφύγει στο Μηχανισμό, κάτι που ο Γερμανός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι θα προκύψει καθώς η ιταλική οικονομία είναι ισχυρή και η Ιταλία μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις.
Πηγή: skai.gr