Κλείσιμο

Σάββας Ρομπόλης: Στο 26% η ανεργία το 2012

Για πραγματική ανεργία που θα φθάσει το 2012 στο 26% έκανε λόγο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή».

«Το 2012 η στατιστική ανεργία θα είναι 21%, ενώ η πραγματική 26%. Μιλάμε για 1,3 εκατομμύρια ανέργους» σημείωσε, προειδοποιώντας για σοβαρή πίεση στη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης από την απώλεια εσόδων.

Μάλιστα, ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι στα στοιχεία του Ινστιτούτου δεν έχει συνυπολογιστεί η εργασιακή εφεδρεία. Όπως σημείωσε δε, η ανάκαμψη θα έρθει το 2015 (0,5% με 0.8%) αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι τόσο χαμηλοί που δεν θα σταθούν ικανοί να απορροφήσουν γρήγορα το απόθεμα της ανεργίας.

Εντωμεταξύ, αντιμέτωποι με την απόλυση βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι του ευρύτερου και του στενού δημόσιου τομέα καθώς τα πρώτα στοιχεία για την εργασιακή εφεδρεία, δείχνουν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος ένταξης στο καθεστώς αυτό 30.000 υπαλλήλων εντός του έτους.

Ο επικεφαλής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στιγμάτισε δε, την αντιπληθωριστική εμμονή της Ευρώπης και της ΕΚΤ. Χαρακτηρίζουν ανήθικο φαινόμενο τον πληθωρισμό που είναι 4% με 5%, και όχι την ανεργία που ο μέσος όρος της είναι 9 με 10% στην ΕΕ» επισήμανε.

Πηγή: skai.gr