Εκτός ατζέντας του Eurogroup η 6η δόση

Το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων δεν θα ληφθούν στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Και αυτό γιατί, όπως είπε ο κ. Αλταφάζ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί μία τεχνική εργασία, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες δόσεις, με τη σύνταξη από την πλευρά της Τρόϊκας της σχετικής «έκθεσης συμμόρφωσης».

Η έκθεση αυτή, τόνισε, θα αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα ληφθεί η απόφαση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, ανέφερε πως το Eurogroup έχει επανειλημένα αποδείξει ότι χαρακτηρίζεται από ευελιξία και μπορεί να λάβει αποφάσεις «ανά πάσα στιγμή και σε διάφορες συνθέσεις».

Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου σημείωσε, ακόμη, ότι έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος » στις συνομιλίες, ενώ, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, τόνισε ότι οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα εναπομείναντα θέματα είναι η δημοσιονομική απόκλιση για το 2011 και το 2012, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα, για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν ορισμένα ζητήματα, όπως ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, καθώς και οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Αλταφάζ διευκρίνισε, ότι οι από κοινού συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν αλλάξει και ότι αυτό που απαιτείται είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επόμενη δόση, ο κ. Αλταφάζ επεσήμανε με νόημα ότι η Επιτροπή λαμβάνει μεν υπόψη τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά λαμβάνει, επίσης, υπόψη και την εντολή που η ίδια η Επιτροπή έχει, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι καλύπτονται πλήρως οι αυστηρές προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης.

«Στην έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει η τρόικα θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τον αντίκτυπο όλων των μέτρων στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν.
Σχετικά με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ο κ. Αλταφάζ, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα αναθεώρησής τους, υπογράμμισε ότι ειδικά για την Ελλάδα συνιστούν σημαντική ενίσχυση των μέσων για τη στήριξη της χώρας και υπενθύμισε τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του ισχύοντος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τόνισε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε προτάσεις για ενίσχυση των μέσων που θα διασφαλίσουν συνολικά τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι από τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση επί του θέματος η Επιτροπή δεν θα εμπλακεί σε σενάρια τα οποία είναι πρόωρα. «Όταν το αδιανόητο γίνεται πραγματικότητα τότε θα πρέπει να επιδεικνύουμε ευελιξία και να λειτουργούμε και εκτός πλαισίου, με την κατάλληλη πολιτική βούληση και δημιουργικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ.

Πηγή: skai.gr