Πορτογαλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της Ελλάδας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα o πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

«Ενδεχόμενη στάση πληρωμών από την Ελλάδα θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Πορτογαλία» υποστήριξε, ενώ έσπευσε να διαφοροποιήσει την Πορτογαλία από την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει, όπως είπε, «σοβαρά προβλήματα».

Όπως επισήμανε, η κυβέρνησή του θα ήταν «ανεύθυνη» εάν δεν προετοιμαζόταν για το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών της χώρας μας, ενώ δήλωσε ότι «είναι σημαντικό οι ευρωπαίοι εταίροι μας να πειστούν ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσουν την Πορτογαλία και, σε μια τέτοια περίπτωση, και την Ιρλανδία».

«Βρισκόμαστε στο χείλος μιας κατάστασης μεγάλης αβεβαιότητας, αν όχι της πιθανής χρεοκοπίας ενός κράτους» της ευρωζώνης, ανέφερε σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Πορτογαλία, πάνω απ’ όλα σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των τραπεζών και της οικονομίας».

Η Πορτογαλία βάσει της συμφωνίας που συνήφθη τον Μάιο πρόκειται να λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ πακέτα βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και μέτρων για την επάνοδο της οικονομίας της σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Λισαβόνα βρέθηκε αντιμέτωπη με απροσδόκητες δυσκολίες μετά την αποκάλυψη την περασμένη εβδομάδα αδήλωτου χρέους στην αυτόνομη περιοχή του αρχιπελάγους των νήσων Μαδέρα, ύψους 1,68 δισ. ευρώ, κατά την τριετία 2008 – 2011.

Χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης για την Ελλάδα, προβλέπει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch.

«Τρελές» χαρακτηρίζει από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις φήμες περί διάλυσης της ευρωζώνης, ενώ καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να χαμηλώσουν τους τόνους της «κακοφωνίας» που αποσταθεροποιεί τις διεθνείς χρηματαγορές και απειλεί να οδηγήσει την ΕΕ ξανά σε ύφεση.

Πηγή: skai.gr