Ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος στο ΔΝΤ υπέρ της Ελλάδας

Παρέμβαση - μέσω άρθρου του που υπογράφει σήμερα αποκλειστικά για τον ΣΚΑΪ - κάνει ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο οποίος στηρίζει ανοιχτά την Ελλάδα.

Ο κ. Paulo Norueira Batista επέλεξε ένα και μοναδικό μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα, τον ΣΚΑΪ, για να κάνει αυτήν τη δημόσια τοποθέτηση, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για το χρόνο που γίνεται, σε μία στιγμή δηλαδή που η Ελλάδα βάλλεται πανταχόθεν, αλλά και για το περιεχόμενό της, με δεδομένο ότι ο ίδιος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να είχε εκφράσει πρόσφατα σοβαρές επιφυλάξεις για το αν πρέπει να δοθούν άλλα χρήματα στη χώρα μας μέσω του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου.

Το άρθρο που υπογράφει ο κ. Batista για τον ΣΚΑΪ, και έχει δοθεί ταυτοχρόνως προς δημοσίευση σε τοπική βραζιλιάνικη εφημερίδα, φέρει τίτλο "Προς υπεράσπιση της Ελλάδας".

Μερικά από τα αποσπάσματα από το άρθρο του κ. Batista στον ΣΚΑΪ:

"Η πρώτη μου εγγονή, η Ελένη, έχει ελληνικό αίμα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτός ο λόγος που αποφάσισα να υπερασπιστώ την Ελλάδα. Το κάνω γιατί, κατά τη γνώμη μου, πιστεύω ότι η χώρα σας έχει αδικηθεί".

"Όποιος διαβάζει αυτά που γράφονται στις εφημερίδες για την Ελλάδα, δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μία «άθλια» χώρα που δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, παρά την τεράστια βοήθεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους της. Τα πράγματα δεν είναι, όμως, έτσι ακριβώς όπως παρουσιάζονται"

"Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σφαγιάζεται από μία άνευ προηγουμένου κρίση. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει είναι τεράστια"

"Η ύφεση το 2011 αποδεικνύεται ότι είναι βαθύτερη από ό, τι αναμενόταν"

"Η Ελλάδα έχει το μερίδιο της δικής ευθύνης, φυσικά. Εκμεταλλεύτηκε τη συμμετοχή της στην αριστοκρατική περιοχή του ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων από τις διεθνείς αγορές".

"Η ιδιότητα της Ελλάδας ως μέλος της ζώνης του ευρώ αποδεικνύεται σήμερα ένα σημαντικό βάρος στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την κρίση αυτήν"

"Η χρηματοδοτική στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα είναι δεν αρκεί. Καθίσταται ολοένα και πιο βέβαιο αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη και πιο εκτεταμένη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού εξωτερικού χρέους της. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίζεται αυτή η ανάγκη από τους Ευρωπαίους εταίρους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της υπέρβασης της κρίσης στην Ελλάδα και των επιπτώσεών της στην υπόλοιπη ευρωζώνη".

Περισσότερα αποσπάσματα από το άρθρο του κ. Batista για την Ελλάδα θα παρακολουθήσετε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και λίγο αργότερα στο skai.gr.
Πηγή: Ουάσινγκτον, Θάνος Δημάδης