Ο Ομπάμα επικρίνει την Ευρώπη για το «ελληνικό πρόβλημα»

Την ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επαμφοτερίζουσα στάση της Ευρώπης όσον αφορά την αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος» εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταράξεων στις αγορές.

Η Ελλάδα «είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα (σ.σ: οι Ευρωπαίοι) κάνουν κάποια βήματα για την επιβράδυνση της κρίσης, αλλά όχι για να άρουν την κρίση» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Αμερικανοί στα τεκταινόμενα είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Βρότσλαβ μετά από σχετική πρόσκληση της Πολωνικής κυβέρνησης.

«Η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Η ευρωπαϊκή κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα και στη διεθνή, παγκοσμοποιημένη οικονομία. Η κρίση έχει τεράστιες συνέπειες για την Αμερική, ολόκληρο το ημισφαίριο, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες» επισήμανε, εκθέτοντας τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία «εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσθέσουν στο ενιαίο νόμισμα ένα «πιο αποτελεσματικό σύνολο συντονισμένων δημοσιονομικών πολιτικών».

Ο αμερικανός πρόεδρος εκτιμά πως «εάν οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στο ότι... οι χώρες της Ευρώπης προτίθενται να υποστηρίξουν τους εταίρους τους στην ευρωζώνη, και αν οι χώρες αυτές προτίθενται να κάνουν βήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους και της ανάπτυξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τότε θα φαινόταν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αμερικανός πρόεδρος καλεί τους ευρωπαίους σε αποφασιστικό αγώνα κατά της κρίσης χρέους.
Πηγή: skai.gr