Αποκλειστική συνέντευξη του κύπριου ΥΠΟΙΚ στον ΣΚΑΪ

Αποκλειστική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ παραχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κίκης Καζαμίας. Η συνέντευξη του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης, ένα 24ωρο μετά την προειδοποίηση του οίκου Standard and Poors που έχει θέσει την κυπριακή οικονομία υπό καθεστώς creditwatch και εν μέσω προβλέψεων ότι η Κύπρος θα είναι το επόμενο θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέος.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπαχθεί η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης αλλά δεν απορρίπτει τις εκτιμήσεις που κάνουν πολλοί ότι ίσως τελικά η Κύπρος "σπρωχτεί" σε μία τέτοια εξέλιξη. "Δεν θέλουμε να αναμειχθούν άλλοι στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μας" δηλώνει. Αποκαλύπτει ότι στο τέλος Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένη επίσκεψη τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ, ένα γεγονός που εύλογα προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Επιπλέον, ο κ. Καζαμίας απαντάει σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την σταθερότητα του Κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, το βαθμό έκθεσής του στο ελληνικό κρατικό χρέος, το ποσοστό επηρεασμού των Κυπριακών τραπεζών από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το εγχείρημα της εξαγωγής φυσικού αερίου αλλά και την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο μετά και την φονική έκρηξη στο Μαρί.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στον Θάνο Δημάδη είναι τα εξής:

Για το νέο πακέτο έκτακτων μέτρων

"Τα μέτρα είναι αρκετά για να πείσουμε το Κυπριακό Κοινοβούλιο ότι προτείνουν την έξοδο από το αδιέξοδο. Στις αρχές Οκτωβρίου θα καταθέσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012. Εδώ στην Κύπρο δεν τίθεται θέμα συζήτησης για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Τίθεται όμως ζήτημα μείωσης των θέσεων εργασίας στον αριθμό που οι θέσεις αυτές είναι κενές για πάρα πολλά χρόνια. Έτσι στον προϋπολογισμό του 2012 θα διαγραφούν περίπου 1.200 θέσεις από τις περίπου 20.000 θέσεις, που είναι ένα αξιόλογο ποσοστό. Με αυτήν την πρόταση επιδεικνύεται η πολιτική βούληση βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας".

"Δεν θεωρώ ότι με αυτά τα έκτακτα μέτρα που προωθούνται, τραυματίζουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων αλλά αντίθετα διασφαλίζουν τις μελλοντικές τους κατακτήσεις. Ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος των προτάσεών μας προς την Βουλή των Αντιπροσώπων που δίνουν κίνητρα στην ανάπτυξη".

"Σε λιγότερο από ένα μήνα θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα ή από εκεί που βρισκόμασταν πριν λίγο καιρό".



Για την υπαγωγή στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ

"Είναι κάτι που μας απασχολεί αλλά δε μας φοβίζει. Μου μιλήσατε αν φοβάμαι ότι θα "σπρωχτούμε" και όχι θα οδηγηθούμε από μόνοι μας. Τα θεμέλια της Κυπριακής Οικονομίας είναι ουσιαστικά υγιή συγκριτικά με τις Ελλάδας και άλλων χωρών, με ένα δημόσιο χρέος κοντά στο 60% βελτιωμένο κατά 20% σε σύγκριση με το μέσον όρο της ευρωζώνης, με ένα έλλειμμα που πλησιάζει το 7% και τώρα με το πακέτο μέτρο έχει μία προοπτική μείωσης γύρω στο 5,5%, και με θετικά αποτελέσματα που θα προέλθουν από την εφαρμογή των μέτρων που θα προωθούνται. Πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2012 είναι η μείωση του ελλείμματος λίγο κάτω από το 2%. Οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά για να επανακτησουμε την αξιοπιστία μας".

"Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι να αναμειχθούν άλλοι στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μας. Θέλουμε να αποφύγουμε είναι να μην μας επιβάλλουν άλλοι αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε τα προβλήματά μας με λιγότερο επώδυνες μεθόδους. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματά μας και κρίνουμε ότι για να τα επιλύσουμε πρέπει πρώτα να τα αξιολογήσουμε στη σωστή τους έκταση. Γι' αυτήν την αναγνώριση πρέπει να γίνει κοινωνός όλη η κυπριακή κοινωνία, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση".

Για το ΔΝΤ και την επίσκεψή του στην Κύπρο

"Θα έχουμε επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ κατά το τέλος Σεπτεμβρίου. Εμείς ανταποκριθήκαμε στην παράκλησή τους να μας επισκεφθούν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε και θα νιώθουμε ακόμα περισσότερο δυνατοί καθώς μέχρι τότε εκτιμώ ότι θα έχει υπερψηφιστεί το πακέτο έκτακτων μέτρων που προτείνουμε στην Βουλή των Αντιπροσώπων"

Για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου

"Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, συγκριτικά με ένα ποσοστό της τάξης του 40% που υπολογιζόταν ως πιθανή απώλεια για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, έχει μειωθεί στο 20%. Η κεφαλαιουχική βάση των κυπριακών συμφερόντων τραπεζών είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτής της έκτασης των απωλειών. Στις μόνιμες επαφές που έχω με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχουμε συμφωνήσει ότι θα ληφθούν όσα πρόσθετα υποστηρικτικά μέτρα χρειαστούν για την στήριξη των τραπεζών μας".

Για τις τουρκικές προκλήσεις και το εγχείρημα εξαγωγής φυσικού αερίου

"Ευελπιστώ ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δώσουν στην Τουρκική πλευρά την απάντηση που χρειάζεται στις προκλήσεις της και τις απειλές που εκτοξεύει. Η εξόρυξη φυσικού αερίου είναι ένας τομέας που αν προχωρήσει είναι ένα στοιχείο που μέχρι τώρα δεν έχουμε υπολογίσει για τα οικονομικά μας μεγέθη και αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι μία επιπλέον αξία για την Κύπρο και θα μιλάμε με άλλα δεδομένα. Όμως αυτό δεν θα πρέπει να επιτρέψει στα μυαλά μας να πάρουμε αέρα και να κάνουμε υπολογισμούς υπεραισιόδοξους και υπερβολικούς. Πιστεύω ότι με τις σωστές συνεργίες και συμμαχίες στον τομέα της αξιοποίησης αυτού του φυσικού πλούτου και χωρίς να ξεχνάμε τις πραγματικές μας δυνατότητες ότι χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους σε αυτήν την προσπάθεια, εκτιμώ οι προοπτικές θα είναι πολύ αισιόδοξες για την Κύπρο".

Για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο

"Κυβερνήσεις μειοψηφίας είχαμε και στο παρελθόν στην Κύπρο και υπήρχαν και άλλοι στο παρελθόν που κυβέρνησαν χωρίς να έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μετά το δυστύχημα προ δύο μηνών, το ευκολότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο Πρόεδρος είναι να ζητήσει μία συγνώμη και να παραιτηθεί. Ο Πρόεδρος διάλεξε τον δύσκολο δρόμο. Εκτιμώ ότι αν ο Πρόεδρος παραιτούνταν θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την σημερινή αντιπολίτευση, η οποία δε θα ήταν έτοιμη να μπει σε έναν εκλογικό αγώνα και να ξεκινήσει διαχείριση των πραγμάτων με όλα αυτά τα ερωτηματικά τα οποία ταλανίζουν συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής οικονομίας. Η κυβέρνηση εκτίμησε στη σωστή τους έκταση τα προβλήματα που υπάρχουν προσφέροντας έξοδο στο αδιέξοδο.
Πηγή: Συνέντευξη στον Θάνο Δημάδη