Η ύφεση αναθεωρεί το έλλειμμα πάνω από 8%

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά την χθεσινή συνάντηση στο επίκεντρο βρέθηκαν οι κυβερνητικές δράσεις για την περικοπή των δαπανών και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των εσόδων, το υπουργείο αναμένει την απόδοση έως το τέλος του έτους των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, ενώ έμφαση δίνεται επίσης στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Πάντως, από τις μέχρι τώρα επαφές της τρόικας οι ελεγκτές αρχίζουν να συζητούν την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2011 πάνω από το 8% του ΑΕΠ (από 7,6% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο), ενώ καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα με εκείνο της έκθεσης της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ότι δηλαδή ακόμη και αν τα μέτρα υλοποιηθούν στο 100% δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2,9% από το 10,5% που ήταν το 2010 στο 7,6% ως το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου έγιναν με βάση ότι η ύφεση για φέτος θα φτάσει το 3,5 % του ΑΕΠ. Οι νέες προβλέψεις θέλουν την ύφεση να φτάνει ή και να ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή θα έχει μια επίπτωση της τάξης του 0,3% - 0,5% του ΑΕΠ στο έλλειμμα, φτάνοντάς το στην περιοχή του 8% του ΑΕΠ.

Στην «πρέσα» και οι κλαδικές συμβάσεις

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, διέψευσε ότι η τρόικα έχει ζητήσει επιτακτικά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, σημειώνοντας ότι έχει γίνει μόνο αναφορά στο θέμα, μετά τη διαπίστωση της τρόικας ότι δεν έχουν προχωρήσει – ως θεσμός- οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ακόμα, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως οι στόχοι για τις δαπάνες του υπουργείου έχουν επιτευχθεί σε ποσοστό 50%, ενώ για τα θέματα στην αγορά εργασίας τόνισε πως υπάρχουν ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρούν σε ευέλικτα προγράμματα.

Μελέτη του ΣΕΒ αποκαλύπτει τη δυσβάστακτη επιβάρυνση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από φόρους και εισφορές. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε υπάλληλο με μηνιαίο ονομαστικό μισθό 2.500 ευρώ, αναλογούν φόροι 301,69 ευρώ, ενώ οι εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη στο ΙΚΑ φτάνουν τα 1.101 ευρώ. Τελικά... αυτά που μένουν στη τσέπη είναι μόλις 1.798 ευρώ. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που εισπράττει ο μισθωτός, επιπλέον 78 ευρώ εισπράττουν το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία(!)

Με την ανεργία να έχει φτάσει στο 16,6% και τις προβλέψεις να μιλούν για 20% μέχρι το τέλος του χρόνου, ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει άδικο σε κάθε περίπτωση οποιονδήποτε συντελεστή άνω του 33% για κάθε φορολογούμενο, που προσφέρει προσωπική εργασία. Διευκρινίζει μάλιστα, στο υπόμνημα του προς το υπουργείο Οικονομικών, ότι ο μέγιστος συντελεστής που ισχύει σήμερα θα μπορούσε να παραμείνει μόνο για πολύ υψηλά εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Πηγή: skai.gr