Γιουνκέρ: Πολύ κοντά σε λύση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας

Πολύ κοντά σε λύση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την εμπλοκή στο θέμα των εγγυήσεων που έχει προκύψει με τη Φινλανδία, βρίσκεται η ευρωζώνη σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup άσκησε κριτική στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά το Ελσίνκι προκείμενου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τους κύριους Τρισέ και Ρεν.

Όπως είπε αυτή η διμερής συμφωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει γι΄ αυτό και αναζητούνται άλλες λύσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ζήτησαν την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Η Φινλανδία πρότεινε τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε μια εταιρεία συμμετοχών στο Λουξεμβούργο ως διασφάλιση για τα νέα δάνεια που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο που έχει έρθει σε γνώση του.

Στο μεταξύ, δημιουργία σύγχυσης καταλογίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή δηλώσεις της σχετικά με την ανάγκη επείγουσας κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Financial Times.

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών και εκπροσώπων εποπτικών αρχών που δεν κατονομάζονται.

Βασική επιφύλαξη που διατυπώνουν είναι ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες αφορά στη δυσκολία τους να αντλήσουν ρευστότητα, ενώ η συζήτηση για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους είναι παραπλανητική.

Σύμφωνα με τους Financial Times, εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών και πολιτικοί της Ευρώπης εξεπλάγησαν οι κυρίως από την αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ ότι η «πιο αποτελεσματική» λύση θα ήταν κάποιας μορφής αναγκαστική αύξηση των κεφαλαίων, με δυνατότητα χρήσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την ενίσχυση των ασθενέστερων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Πηγή: skai.gr