Γ. Καββαθάς: Δυσμενές φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις

Το φορολογικό περιβάλλον δεν βοηθάει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων τόνισε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» ο γγ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς με αφορμή και την ανοιχτή επιστολή 28 αλυσίδων μαζικής εστίασης προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον ΦΠΑ.

«Το φορολογικό περιβάλλον δεν βοηθάει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, πρέπει να είναι σταθερό τουλάχιστο για πέντε χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, μόλις το 4,5% των επιχειρήσεων έχουν σκοπό να επενδύσουν και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με τόσο χαμηλά νούμερα.

Ο γγ. της ΠΟΕΣΕ αναφέρθηκε και στην πολιτική του ΥΠΟΙΚ όσον αφορά την εστίαση. «Ενώ η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι είναι λάθος το ΦΠΑ στην εστίαση, εμμένει σε ένα λάθος και κάνει νέο, διαχωρίζοντας τους κλάδους και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό» τόνισε με αφορμή τις δηλώσεις του γγ. Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη.

Ο κ. Καββαθάς έκανε επίσης λόγο για ευκαιρίες στη μεταποίηση προϊόντων αγροτικής παραγωγής και στον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης απευθύνουν έκκληση στον υπουργό όχι μόνο να μην προχωρήσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά να μειώσει τον ΦΠΑ σε μονοψήφιο συντελεστή.

Οι επιχειρήσεις ζητούν από τον υπουργό να μην προχωρήσει σε ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και παράλογο και εκτιμούν ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει κι άλλες επιχειρήσεις σε λουκέτα.

''Σας ζητάμε να σταθείτε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις, να τις βοηθήσετε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας", σημειώνεται στην επιστολή.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν και ως παράδειγμα τη Γαλλία που μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση από 19,5% σε 5,5% και την Ιρλανδία, μια χώρα που βρίσκεται επίσης υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, και προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 30% από 13% σε 9%.
Πηγή: skai.gr