ΗΠΑ: Πιέσεις από επιχειρηματίες στη διαμάχη του προϋπολογισμού

Αμερικάνοι CEO αρχίζουν να μπαίνουν στο παιχνίδι του προϋπολογισμού, με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ να ζητά αύξηση της φορολόγησης για τους πλούσιους και τον Χάουαρντ Σουλτς των Starbucks να παρακινεί τους CEOs να σταματήσουν τις δωρεές σε πολιτικά κόμματα μέχρι να επιλύσει το Κογκρέσο την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, οι κινήσεις των επιχειρηματιών ακολούθησαν το ξεκίνημα της τριήμερης περιοδείας του Ομπάμα, στόχος της οποίας είναι να δείξει ότι ο Πρόεδρος θέτει ως πρώτη του προτεραιότητα τη βελτίωση της οικονομίας.

«Η πολιτική μας κουλτούρα φαίνεται ότι δεν μας αφήνει να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις που θα πάνε την Αμερική μπροστά», δήλωσε ο Ομπάμα σε μια συνάντηση στη Μινεσότα. «Πρέπει να στείλετε στην Ουάσινγκτον το μήνυμα ότι είναι καιρός να σταματήσουν τα παιχνίδια, είναι καιρός να βάλουμε μπροστά τη χώρα μας».

Ο κ.Μπάφετ, ο οποίος συμβουλεύει συχνά τον κ. Ομπάμα, είπε τη Δευτέρα ότι το φιλικό προς τους δισεκατομμυριούχους Κογκρέσο «παραχαϊδεύει» τους «υπερ-πλούσιους» και ζήτησε να αυξηθεί η φορολόγηση για τα αμερικάνικα νοικοκυριά με εισόδημα άνω του 1εκατ. δολαρίων το χρόνο και να παύσει άμεσα η φορολογική απαλλαγή του 2% που ισχύει για τους πλουσιότερους Αμερικάνους, μέτρο που θεσπίστηκε από τον Τζορτζ Μπους.

Ο Χάουαρντ Σουλτς, CEO των Starbucks, έστειλε e-mail σε άλλους επιχειρηματίες παρακινώντας τους να σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους πολιτικούς μέχρι να επιλύσουν το ζήτημα του ελλείμματος.

«Ζητώ να παύσουμε όλοι μς τις δωρεές προς τα κόμματα μέχρι να επιστρέψουν ο Πρόεδρος και το Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον και να παρουσιάσουν στον αμερικάνικο λαό ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρέος και ένα σχέδιο για το έλλειμμα», εξηγεί ο κ. Σουλτς.
Πηγή: skai.gr