Κλείσιμο

Τρεμόντι: Τα ευρωομόλογα θα είχαν εγγυηθεί την σταθερότητα των χρηματιστηρίων

Αναφανδόν υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε το Σάββατο ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι σε νέα συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε για να παρουσιάσει αναλυτικά το περιεχόμενο των έκτακτων οικονομικών μέτρων συνολικού ύψους -45 δισεκατομμυρίων ευρώ- της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Ο Τρεμόντι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων». Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους σχολιαστές, ότι δεν θα χρειαζόταν η έγκριση νέων έκτακτων μέτρων από τη γείτονα.

Ο ιταλός «υπερυπουργός Οικονομικών», πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ανοδική πορεία των σπρεντ, ξεκίνησε από το φθινόπωρο, διότι διαδόθηκε η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χειρισθεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η ελληνική κρίση ενώθηκε με την αμερικανική και έτσι επιταχύνθηκε το σύνολο των εξελίξεων. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη θύελλα των περασμένων εβδομάδων».

Σε ότι αφορά τις άμεσες εξελίξεις, ο Τρεμόντι θεωρεί ότι «υπάρχει μεγάλη αναμονή για την γαλλογερμανική διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας, διότι έχουμε την εντύπωση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν για την Ευρώπη και υπέρ της Ευρώπης. Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά ένα τεράστιο ποσοστό της Ευρώπης και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου».

Αναφερόμενος, τέλος, στις λεπτομέρειες των μέτρων, για την επόμενη διετία, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, αποσαφήνισε ότι «θα καταργηθούν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί που μετρούν λιγότερους από εβδομήντα υπαλλήλους». Ο δε υπουργός εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι τόνισε ότι «τα μέτρα δίνουν την δυνατότητα να καταργηθούν οι κατώτερες προκαθορισμένες αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και ο νόμος που απαγορεύει τις απολύσεις χωρίς βάσιμη αιτία».

Οι δυο αυτές παρεμβάσεις, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κεντροαριστερού συνδικάτου Fiom -Cgil, το οποίο έκανε γνωστό ότι «θα αρχίσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε πανιταλική απεργία».

Σε ό,τι αφορά, δε, τις περικοπές των απολαβών και των εξόδων των πολιτικών, στο εξής όλοι οι βουλευτές, γερουσιαστές, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, «για τα αεροπορικά τους ταξίδια θα πρέπει να ξεχάσουν οριστικά την πρώτη θέση, ενώ, σε περίπτωση που διατηρούν και άλλη, παράλληλη, επαγγελματική δραστηριότητα, εκτός από το πολιτικό τους αξίωμα, θα χάνουν σχεδόν το 50% του μισθού τους» .
Πηγή: skai.gr