Κλείσιμο

Συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη για την κρίση

Εντείνονται οι διεργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκαλεί η κρίση χρέους σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση για την έκτακτη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί την προσεχή Τρίτη στο Παρίσι ελήφθη υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, που έφεραν την Ιταλία και την Ισπανία πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τη Γαλλία να τελεί εν αναμονή επίθεσης από τις αγορές.

Οι αποφάσεις για πάγωμα των ανοιχτών πωλήσεων μετοχών και διεύρυνσης του καθεστώτος λειτουργίας των CDS έρχονται καθυστερημένα να βάλουν ένα όριο στη δραστηριότητα των επιθετικών χαρτοφυλακίων, ενώ τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής.

Στο μεταξύ, αντίθετος στις δρομολογημένες «διαδικασίες εξπρές» για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμπερτ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Ο κ. Λάμπερτ θεωρεί ότι το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και η βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει μέσα σε λίγες ημέρες. Η ημερομηνία που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι μεταξύ 20 και 23 Σεπτεμβρίου, και ο Λάμπερτ θεωρεί ότι το περιθώριο είναι πολύ μικρό για να γίνει η δέουσα συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Επί ελληνικού εδάφους, το πρόβλήμα της ρευστότητας ήταν και παραμένει το αμεσότερο. Και αυτό, γιατί αν δεν εισρεύσουν κεφάλαια από την Ευρωζώνη μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, τότε στα τέλη του μήνα η χώρα θα αντιμετωπίσει ζήτημα, όπως ακριβώς υπήρξε κίνδυνος να συμβεί στα μέσα Ιουλίου. Το πρόβλημα χτυπάει και τις τράπεζες, οι οποίες ωστόσο έχουν την ασφάλεια του Emergency Liquidity Assistance, που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν.

Στο μεταξύ, σαφή προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «νέα και πιο επικίνδυνη φάση», που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες, απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. «Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας θύελλας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Με πληροφορίες από την Καθημερινή της Κυριακής