ΗΠΑ: Υποβάθμιση για πρώτη φορά από το 1946

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από (ΑΑΑ) σε (ΑΑ+) προχώρησε για πρώτη φορά μετά το 1946 ο οίκος «Standard&Poor's», επικαλούμενος τις ανησυχίες για το έλλειμμα. Παράλληλα ο διεθνής οίκος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Έτσι τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία αποτελούσαν την ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται χαμηλότερα από τα αντίστοιχα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

«Η απόφαση του Standard&Poor's δεν έχει καμιά συνέπεια για τη λειτουργία της αμερκανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (FED) ή τις ενέργειές της στην αγορά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της FED. Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησαν κι άλλοι ρυθμιστικοί φορείς του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ.

Κορυφαίος αξιωματούχος της Standard & Poor's ανέφερε ότι ήταν καθήκον της εταιρείας του να πάρει αυτή τη δύσκολη και αμφιλεγόμενη απόφαση.

«Παίρνουμε τις ευθύνες μας πολύ σοβαρά και αν στο τέλος της ανάλυσής μας η επιτροπή καταλήξει ότι μία αξιολόγηση δεν βρίσκεται εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται, είναι καθήκον μας να πάρουμε αυτήν την απόφαση» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ντέιβιντ Μπιρς, επικεφαλής του τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους της S&P.

Ο Μπιρς παραδέχθηκε ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης επηρεάστηκε από την αλλαγή στις «πολιτικές δυνάμεις» της Ουάσιγκτον, κάτι που εμπόδισε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν ένα πιο περιεκτικό σχέδιο για την μείωση του ελλείμματος.

Ο Μπιρς πρόσθεσε ότι στην απόφαση του οίκου Standard & Poor's συνέβαλε ακόμη η προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ πριν από μία εβδομάδα.

«Η ύφεση είναι βαθύτερη από ότι πίστευαν όλοι πριν από ένα χρόνο και θεωρούμε ότι αυτό αυξάνει την πιθανότητα η ανάκαμψη να συνεχίσει να είναι αδύναμη», ανέφερε.
Πηγή: skai.gr