DW: Χρυσάφι οι επενδύσεις σε χρυσό!

Εδώ και χρόνια, η τιμή του χρυσού γνωρίζει μόνο μια πορεία και αυτή είναι ανοδική. Όλο και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο για να εξασφαλιστούν από τις κρίσεις του ευρώ και του δολαρίου.

Ο χρυσός δεν φέρνει τόκους, μπορεί να κλαπεί και σε μη επεξεργασμένη μορφή δεν είναι ιδιαίτερα όμορφος. Συνήθως μοιάζει με μια πλάκα σοκολάτας. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα ο χρυσός δεν είχε τόσο μεγάλη ζήτηση ως επένδυση.

«Προτιμούν πάντα το χρυσό σε περιόδους κρίσης. Και αυτό συμβαίνει και σήμερα, αν δει κανείς την οικονομική κατάσταση πολλών χωρών», λέει ο Βάις Φρίντριχ φον Μέτσλερ, ιδιοκτήτης της ομώνυμης ιδιωτικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Αμερικανοί αλλά και Ευρωπαίοι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό, του οποίου η τιμή έχει ξεπεράσει τα 1.600 δολάρια την ουγγιά, τιμή σχεδόν διπλάσια από αυτή που ίσχυε πριν από δυο χρόνια.

«Ο χρυσός αποδεικνύεται προς το παρόν σίγουρο καταφύγιο. Όσο υπάρχουν αυτά τα προβλήματα στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ σχετικά με τα χρέη των χωρών, τότε η τάση να επενδύει κανείς σε χρυσό θα παραμείνει», εκτιμά ο Ευγένιος Βαϊνμπέργκ από την Commerzbank.

Οι τράπεζες όλου του κόσμου διαθέτουν 27.300 τόνους χρυσού

H πορεία της τιμής του χρυσού είναι εντυπωσιακά ανοδική. Το 1990 η ουγγιά κόστιζε περίπου 300. Τότε το φάντασμα του πληθωρισμού είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο της οικονομίας. Εκτός αυτού η Αυστραλία το 1997 πούλησε τα μισά αποθεματικά της μειώνοντας ακόμα περισσότερο την τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Παράλληλα μειωνόταν και η παραγωγή του. Μόνο στην Νότια Αφρική 200.000 εργάτες έχασαν τη δουλειά τους.

Από τότε που έγιναν όμως τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου η κατάσταση άλλαξε. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ύφεσης οι αγορές τροφοδοτήθηκαν με ρευστό. Έτσι όμως παράλληλα επέστρεψε και το φάντασμα του πληθωρισμού. Παράλληλα τρία γεγονότα ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η επένδυση σε χρυσό είναι ότι καλύτερο είχαν να προτείνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι.
Το πρώτο ήταν η κατάρρευση της Lehman Bank το 2008, το δεύτερο ήταν το 2010 όταν διαφάνηκε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζε η Ελλάδα και το τρίτο το 2011 όταν η ευρωζώνη φάνηκε πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Οι προβλέψεις των ειδικών λένε πως η τάση αυτή θα διατηρηθεί και μάλιστα υπολογίζουν πως το 2012 η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 1.750 δολάρια την ουγγιά. Υπολογίζεται πως οι ΗΠΑ διαθέτουν 8.133 τόνους χρυσού και η Γερμανία 3.401. Συνολικά οι τράπεζες όλου του κόσμου διαθέτουν 27.300 τόνους χρυσού.

Rolf Wenkel / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: skai.gr