Μπερλουσκόνι: Η ιταλική οικονομία είναι υγιής και αξιόπιστη

Παρά την οικονομική κρίση, τα θεμελιώδη στοιχεία της ιταλικής οικονομίας είναι υγιή και αξιόπιστα, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε ομιλία του στην ιταλική Βουλή.

«Ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υφίσταται ανάκαμψη είναι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσφύγει στο ταμείο ανεργίας τον Ιούλιο, μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 7,4 δισ. ευρώ για 130 δημόσια έργα που θα πραγματοποιηθούν στην Νότιο Ιταλία.

Αναφερόμενος στις αμοιβές των πολιτικών, πρόσθεσε ότι υπέγραψε διάταγμα που θα προβλέπει την προσαρμογή τους στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως και τη μείωση της χρήσης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων από τους πολιτικούς.

Ο κ. Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε επίσης ανοικτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την εφαρμογή των έκτακτων οικονομικών μέτρων, τον ρόλο των τραπεζών και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τις σχέσεις εργοδοτών-εργαζομένων.

Τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα που ενεκρίθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ της χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς τα «πολύ σημαντικά, έστω και αν οι αγορές δεν δείχνουν ακόμη να τα έχουν κατανοήσει πλήρως».

Αρνητικά σχόλια στην ομιλία Μπερλουσκόνι

Αρνητικές υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις αρκετών σχολιαστών στην παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού.
Ο διευθυντής της οικονομικής εφημερίδας του Μιλάνου Ιl Sole 24 Ore, Ρομπέρτο Ναπολετάνο, μιλώντας στην ιδιωτική τηλεόραση La 7, τόνισε ότι «έγινε, όντως, αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη, στον διάλογο με την αντιπολίτευση και τους κοινωνικούς εταίρους. Στην ομιλία του Μπερλουσκόνι, όμως, δεν ακούσαμε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα που να σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο αναλυτής της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα Μάσιμο Μουκέτι υπογράμμισε ότι «η ομιλία του Μπερλουσκόνι ήταν μια ζεστή σουπίτσα που προσπαθούμε να σερβίρουμε στις αγορές. Δεν ακούσαμε, όμως, τίποτα το καινούριο για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Ήταν το γνωστό, κλασσικό τροπάριο».

Παράλληλα, κύρια στελέχη της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης στις δηλώσεις τους προς τα μέσα ενημέρωσης υπερασπίζονται την παρέμβαση του κ. Μπερλουσκόνι στο κοινοβούλιο.

Ο υπουργός πολιτισμού, Φαμπρίτσιο Γκαλάν δήλωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερο θάρρος. Έπρεπε να έχουμε αξιοποιήσει την εμπιστοσύνη των Ιταλών, αλλά η λύση δεν είναι η αποχώρηση του Μπερλουσκόνι».

Ο Γκαετάνο Κουλιαρέλο, γερουσιαστής του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας, αντιμετώπισε τις κριτικές, αναφέροντας ότι «ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεγάλες επενδύσεις στην Νότια Ιταλία, την μείωση των δαπανών που συνδέονται με τους πολιτικούς, ανοικτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Είναι άδικος όποιος υποστηρίζει ότι δεν υπήρξαν καινοτομίες και ουσιαστικές αναφορές».

Από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, απαντώντας στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην βουλή ζήτησε «μια σαφή αλλαγή στην πορεία πλεύσης, χωρίς την οποία δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε κανένα αποτέλεσμα».

«Αν ο Μπερλουσκόνι δεχθεί να κάνει ένα βήμα πίσω - τόνισε ο Μπερσάνι - εμείς, θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά». Ο βουλευτής Νικόλα Λατόρε του Δημοκρατικού Κόμματος συμπλήρωσε ότι «φοβάται τον αντίκτυπο που θα μπορεί να έχει η ομιλία του Καβαλιέρε. Μια ομιλία που ήταν ίδια και απαράλλαχτη με εκείνη που ο Μπερλουσκόνι διάβασε κατά την έγκριση των έκτακτων οικονομικών μέτρων πριν από δυο εβδομάδες».
Πηγή: skai.gr