Κλείσιμο

Μήνυμα Ομπάμα για τον κίνδυνο πιστοληπτικής υποβάθμισης των ΗΠΑ

Μία βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δεν θα είναι ικανή να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και το πιθανότερο είναι πως μία τέτοια αντιμετώπιση θα οδηγήσει σε πιστοληπτική υποβάθμιση, επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Ομπάμα, σε τηλεοπτικό του μήνυμα τα ξημερώματα, επανέλαβε ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από ένα μόλις εξάμηνο, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε προεπιλογή κρατικών ομολόγων.

«Δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, σε μία ακόμη προσπάθεια να πείσει Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να βρουν λύση συμβιβασμού αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική μας ικανότητα, οδηγώντας τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο να αναρωτιούνται κατά πόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μία καλή επενδυτική επιλογή. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών θα ανέβουν στα ύψη, όπως άλλωστε και τα στεγαστικά δάνεια, ή, εκείνα που αφορούν στις αγορές αυτοκινήτων, πράγμα που σημαίνει τεράστια αύξηση των φόρων για τον αμερικανικό λαό» είπε ο Ομπάμα, ολοκληρώνοντας το τηλεοπτικό του μήνυμα.

Ωστόσο, παρ’ ότι επέμεινε και τη Δευτέρα στην αναγκαιότητα μακροπρόθεσμης αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, δεν επανέλαβε ότι εάν αυτή η πρόταση δεν γίνει τελικά αποδεκτή, θα ασκήσει βέτο.
Πηγή: skai.gr