Επεκτείνονται οι αρμοδιότητες του EFSF

Με νέες αρμοδιότητες επιφορτίζουν οι αξιωματούχοι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το EFSF θα δανείζει στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεταγενέστερη λήξη (επιμήκυνση) σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που διέρρευσε στο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων του EFSF θα οριστεί σε τουλάχιστον 15 χρόνια από 7,5 που είναι σήμερα, ενώ το επιτόκιο δανεισμού θα μειωθεί σε περίπου 3,5% από 4,5% που είναι σήμερα, για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Η συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών στο νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, πιθανώς να κατατάξει την Ελλάδα σε κατάσταση selective default από τους Οίκους αξιολόγησης. Στην περίπτωση αυτή, το EFSF θα εγγυηθεί για τα ελληνικά ομόλογα όσο το ελληνικό δημόσιο τελεί υπό κατάσταση selective default, ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

«Το selective default» θα διαρκέσει μερικές ημέρες μόνο», αναφέρει πηγή από τις Βρυξέλες. «αν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, μειώσουν το ελληνικό χρέος, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν να βγουν γρήγορα από αυτή την κατάταξη», επεσήμανε.

Κατά τη διάρκεια του selective default, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σήμερα λειτουργούν χάρη σε εισροή κεφαλαίων που προέρχεται κατά βάση από την ΕΚΤ. Συνεπώς, οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκάζονταν να κηρύξουν στάση πληρωμών. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να λύσει το EFSF, το οποίο, υπό τις νέες του αρμοδιότητες, θα μπορέσει να λειτουργήσει ως εγγυητής, ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να δανείζει στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το EFSF θα πρέπει να εγγυηθεί για ομόλογα ύψους 20δισ. ευρώ.


Πηγή: skai.gr