Ολονύχτιο θρίλερ στο Βερολίνο - Συμφώνησαν Μέρκελ και Σαρκοζί

Πυρετός διαβουλεύσεων τη νύχτα στο Βερολίνο εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, συμφώνησαν σε κοινή θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η θέση τους θα παρουσιαστεί επισήμως στη σημερινή σύνοδο. Παρών στις συνομιλίες ήταν και ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, ενώ τηλεφωνικά συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, οι δύο ηγέτες φαίνεται να συμφώνησαν σε φορολόγηση των τραπεζών που θα μπορούσε να επιφέρει 50 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, πάντως, απείλησαν πως θα προχωρήσουν σε αγωγές στην περίπτωση που θα τους επιβάλλονταν φόροι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στη σημερινή σύνοδο θα συζητηθεί η μείωση του επιτοκίου δανεισμού για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, στις χώρες προς διάσωση το επιτόκιο θα μπορούσε να μειωθεί και στο 2%.

Λίγο πριν από τη σημερινή σύνοδο, ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ.
Πηγή: skai.gr