WSJ: Ανήσυχες οι αγορές για την πορεία Ελλάδας και ΗΠΑ

Οι φόβοι σχετικά με τα δημόσια χρέη κλόνισαν τις διεθνείς αγορές, που ανησυχούν από τη μία για την πιθανότητα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και από την άλλη για τη διχογνωμία σχετικά με το όριο του χρέους των ΗΠΑ, αναφέρει η Wall Street Journal.

Το selloff ξεκίνησε στην Ευρώπη, χτυπώντας τις μετοχές χωρών που θεωρούνται ευάλωτες στο ελληνικό χρέος, και εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ, όπου ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου.

Στις ανησυχίες των αγορών προστέθηκε και η νευρικότητα των επενδυτών εν όψει του deadline της 2ης Αυγούστου, όπου θα πρέπει να ληφθεί μια οριστική απόφαση σχετικά με το όριο χρέους των ΗΠΑ, ζήτημα του οποίου η διευθέτηση είχε αναβληθεί για μήνες. Η νευρικότητα αυτή αντανακλάται στη χαμηλή απόδοση των 30ετών ομολόγων του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ, όπως εξηγούν οι αναλυτές.

Παράλληλα, ο φόβος ότι η Ελλάδα θα πυροδοτήσει ένα φαινόμενο ντόμινο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις αγορές. Αν και οι αγορές φημίζονται για τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους, λίγοι έχουν ξεχάσει τη ζημιά που έπαθαν τα χαρτοφυλάκιά τους από την κατάρρευση της Lehman Brothers. «Οι επενδυτές έχουν στο μυαλό τους ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, αυτό της Lehman», εξηγεί ο Γκράβελ Πιέρ της Harbor Capital Management. Και το μάθημα που τους έμαθε η περίπτωση αυτή, ήταν «πούλα τώρα, συζήτησέ το αργότερα».




Πηγή: skai.gr