Ανατροπές και στροφή στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αλλαγές στη φορολογία ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εσόδων θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, παρά την επιβολή των νέων μέτρων ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Φ.Π.Α. ο οποίος μετά την αύξηση στο 23% δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τώρα εξετάζεται η ανατροπή των όσων έκανε το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο, με:

• Μείωση του μεγάλου συντελεστή από το 23% στο 20%,
• Μείωση του μικρού συντελεστή από το 13% στο 10% και
• Πιθανότητα κατάργηση του 6,5%.

Έτσι, η κυβέρνηση ετοιμάζει μείωση φόρου σε κάποιες οικονομικές δραστηριότητες και αύξηση σε άλλες. Για παράδειγμα εξετάζεται η μείωση τη φορολογίας των επιχειρήσεων από το 20% στο 15%, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ειδικά τώρα που η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Η ανάγκη μείωσης της φορολογίας καθίσταται επιτακτική στη χώρα μας και από το γεγονός ότι σε καμία από τις γειτονικές χώρες (οι οποίες μας ανταγωνίζονται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων) δεν υπάρχουν υψηλότεροι φόροι, με εξαίρεση τον Φ.Π.Α. σε Ουγγαρία και Ρουμανία, τη στιγμή όμως που οι φόροι στις επιχειρήσεις βρίσκονται μόλις στο 10 και 16% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται και η μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων στο 2% (από το 9% έως το 11% που ισχύει σήμερα), καθώς θεωρείται ως μία από τις βασικές αιτίες που έχει «παγώσει» η συγκεκριμένη αγορά.

Ως αντιστάθμισμα των παραπάνω η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στο Προϋπολογισμό περίπου 6,6 δισ. €.

Ειδικά οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων υπολογίζονται σε 100 εκατομμύρια για τις μικρομεσαίες, και 292 εκατομμύρια για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα, ενώ για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους φτάνουν τα 168 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τα φυσικά πρόσωπα μελετάται η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων, κατά τα οποία, όποιος συγκεντρώνει περισσότερα από 40.000 ευρώ θα του επιβάλλεται σημαντική περικοπή, ενώ για 60.000 ευρώ και άνω πλήρης κατάργηση.

Τέλος, στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις, όπως είναι η κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΣΔΟΕ, καθώς και η εφαρμογή νέας περαίωσης χωρίς προκαταβολή με 45 δόσεις, η οποία θα συμπεριλάβει όσους εξαιρέθηκαν από την προηγούμενη, όπως μεγάλες επιχειρήσεις, εισηγμένες και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Πηγή: skai.gr