Σκληρές αντιδράσεις συνδικαλιστών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

«Προειδοποιητικές βολές» κατά της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και της διοίκησης της ΔΕΗ εξαπολύουν οι συνδικαλιστές της επιχείρησης μετά τα σενάρια αποκρατικοποίησης της επιχείρησης που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο ακόμη και για «εθνική μειοδοσία» σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

«Η επεξεργασία σεναρίων πώλησης μονάδων από το ΥΠΕΚΑ όπως παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ έχει ως μοναδικό στόχο τη γρήγορη εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» δηλώνουν οι συνδικαλιστές.

«Η ιστορία θα καταγράψει αρνητικά ως εθνικούς μειοδότες όσους θα ξεπουλήσουν την ΔΕΗ. Η Διοίκηση της ΔΕΗ οφείλει να υπερασπίσει την αξία της αναδεικνύοντας και προβάλλοντας πραγματικά όλα τα τεχνοοικονομικά στοιχεία και την αξία των παγίων έτσι ώστε να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός τι είναι η ΔΕΗ, και τι πουλάνε» προσθέτουν.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης θυγατρικών της επιχείρησης σε ιδιώτες, αλλά και της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά απλώς έσοδα, αλλά επιδιώκει να εισέλθουν στη ΔΕΗ νέα κεφάλαια για επενδύσεις.

Ακόμα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης και των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου θα ήταν η χειρότερη λύση να πωλήσει το δημόσιο το ποσοστό της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου.

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής του συστήματος), θα προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησής τους.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη αρχές Σεπτέμβρη.
Πηγή: skai.gr