Διαδικτυακή συνέντευξη υπό μορφή ερωταπαντήσεων έδωσε ο πρόεδρος της Pimco Μοχάμεντ Ελ-Έριαν στο Ρόιτερς.

Σχετικά με την κρίση της ευρωζώνης, ο κ.Ελ-Έριαν δήλωσε ότι η Ευρώπη πληρώνει αυτή τη στιγμή ένα σύνολο κακών αποφάσεων, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις πιο αδύναμες χώρες και ειδικά στην Ελλάδα, η οποία διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο για αναδιάρθρωση του χρέους και έξοδο από την ευρωζώνη.

Η ευρωζώνη, είπε, είναι μια οικονομία πολλών ταχυτήτων. Χώρες όπως η Ελλάδα μαστίζονται από υπέρογκα χρέη και έλλειψη ανάπτυξης. Η πολιτική που ακολουθείται τώρα δεν αντιμετωπίζει επαρκώς αυτά τα ζητήματα. Και ποιος θα φανταζόταν ότι μια χώρα της ευρωζώνης θα είχε αξιολόγηση χαμηλότερη από του Πακιστάν;

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, τόνισε, έχουν παρόμοια προβλήματα, αν και ο βαθμός διαφέρει. Και οι δύο αυτές χώρες είναι στην «μονάδα εντατικής παρακολούθησης», αφού αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε πακέτα στήριξης. Μόλις αυτή την εβδομάδα, ένας Οίκος αξιολόγησης έριξε την Πορτογαλία στον πυθμένα της βαθμολόγησης –ξανά, κάτι που θα ήταν αδιανόητο πριν από έναν χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, η Γερμανία ανθεί, δρέποντας τα οφέλη μιας μακράς περιόδου οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σωστής διαχείρισης. Ωστόσο, η ευημερία της κινδυνεύει από τις συνεχείς απαιτήσεις διάσωσης των αδύναμων μελών της ευρωζώνης.

Το θέμα είναι πώς θα καταφέρει η ευρωζώνη να «συμφιλιώσει» αυτές τις διαφορετικές πραγματικότητες. Θέμα που γίνεται όλο και πιο επείγον, καθώς η πολιτική απόφαση να χρησιμοποιήσουν μια τακτική ενίσχυσης της ρευστότητας οδήγησε σε μετάδοση του προβλήματος και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης –αλλά κυρίως, στον ισολογισμό της ΕΚΤ.

Οι εταίροι δεν θα μπορέσουν να κωλυσιεργούν για πολύ. Αν θέλουν να αποφύγουν μια χαοτική έκβαση, θα πρέπει να καταφύγουν σε δύο επιλογές: Τη δημοσιονομική ενοποίηση, ή την αναδιάρθρωση και, κατά πάσα πιθανότητα, την έξοδο μιας έως και τριών χωρών από την ευρωζώνη. Όσο περισσότερο καθυστερεί η Ευρώπη να πάρει αυτή την απόφαση, τόσο ρισκάρει να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, κατέληξε.

Ο κ. Ελ-Έριαν σχολίασε ότι αν δεν δοθεί μια λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης, οι πιθανές συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές περιλαμβάνουν ταυτόχρονο «ξεπούλημα» μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος, ενώ ωφελημένος θα ήταν ο χρυσός.

Επίσης, δήλωσε ότι η Pimco επενδύει αυτή τη στιγμή σε χώρες και εταιρείες με «δυνατούς» ισολογισμούς και ευνοϊκές δυναμικές χρεών, κρατώντας «δυνάμεις» για να επενδύσει αργότερα, καθώς πιστεύει ότι οι αγορές θα γίνουν αυξανόμενα ευπαθείς και τα «δυνατά χαρτιά» θα μολυνθούν προσωρινά και θα έχουν καλή αγοραστική αξία. Παράλληλα, προσπαθούν να μην γίνουν όμηροι «παλιών ονομάτων» και εδραιωμένων πρακτικών που δεν συγχρονίζονται με τη σημερινή οικονομία.

Πηγή: Δήμητρα Αμπελά
0 0 Bookmark

Απόρρητο