Βενιζέλος: μνημόνιο ανάπτυξης χρειάζεται η Ελλάδα

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, φιλοξενούν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», με ανταπόκριση των δημοσιογράφων Landon Thomas Jr. και Rachel Donadio από την Αθήνα, οι οποίοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για τον «άνθρωπο που φέρει την ευθύνη να οδηγήσει μια σχεδόν χρεοκοπημένη οικονομία στον ίσιο δρόμο και ίσως να αποτρέψει μια ακόμη παγκόσμια οικονομική κρίση».

«Θα συγκεντρώσει η Ευρώπη τα χρήματα που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η Ελλάδα;». Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει το μυαλό του Ευάγγελου Βενιζέλου στο τέλος κάθε κοπιαστικής εργασιακής ημέρας, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται το «δύσκολο έργο» του Υπουργού Οικονομικών, το οποίο κυμαίνεται από το να μεταπείσει «ισχυρογνώμονα μέλη» του σοσιαλιστικού κόμματος να στηρίξουν το κυβερνητικό πρόγραμμα, έως να ηγηθεί εντατικών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρώπη, όπως σημειώνεται.

Στη συνέχεια, στην ανταπόκριση υποστηρίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος αναγνωρίζει τη «βαθιά ένταση» που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι παρά τις αυξημένες αντιδράσεις, δεν υπάρχει επιθυμία για νέες εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις στη χώρα. Ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει επίσης ότι δεν θα έχει πρόβλημα ως προς την εφαρμογή των νέων μέτρων, που αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο το πρόβλημα είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα και επίσης η συμπεριφορά διαφόρων διεθνών παραγόντων, διότι αντιμετωπίζουμε ορισμένες «ασύμμετρες απειλές», επισημαίνει ενδεικτικά, αναφερόμενος στους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Στο δημοσίευμα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας σημειώνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε μείωση στους φόρους με στόχο την ανάπτυξη και κίνητρα για μείωση της φοροδιαφυγής, ευελπιστώντας ότι οι ξένοι πιστωτές της Ελλάδας θα σκεφτούν ότι η αύξηση των φόρων σε περίοδο ύφεσης θα κάμψει την ανάπτυξη. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για δυο ανταγωνιστικά προγράμματα.

Το ένα θα αποτύχει τους επόμενους μήνες. Ουδείς οικονομολόγος στη γη και σε ολόκληρο το σύμπαν θα συμφωνούσε με την αύξηση φόρων σε περίοδο ύφεσης, διότι είναι σαν να προσπαθείς να στραγγίξεις χρήματα από ένα αποξηραμένο σύστημα». Ωστόσο, όπως τονίζεται στην ανταπόκριση, όταν ο κ. Σαμαράς παρουσίασε το σχέδιό του στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον κατηγόρησαν ευθέως ότι παίζει ανεύθυνα πολιτικά παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας προς όφελος του κόμματός του».

Τέλος, οι δυο δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι πριν την κρίσιμη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με το Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε με διπλωματικό τόνο ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τη θετική στάση της γερμανικής κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Σόιμπλε, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο μνημόνιο, όχι μόνο ένα μνημόνιο για οικονομική στήριξη, αλλά επίσης ένα μνημόνιο για ανάπτυξη». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι έχει μεγάλη σημασία να αποτραπεί μια επιλεκτική χρεοκοπία και ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να μειώσει τους φόρους, γιατί στην περίπτωση αυτή, όπως διευκρίνισε και ο κ. Γ. Ζαννιάς, οικονομικός σύμβουλος του κ. Βενιζέλου, «θα σημειωθεί τεράστιο έλλειμμα και οι αγορές θα κλείσουν».

Εν τω μεταξύ, δηλώσεις και συνεντεύξεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, φιλοξένησαν τις τελευταίες μέρες και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, στο οποίο ανέφερε ότι «πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες, αλλά όχι τους κινδύνους» προσθέτοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρεθεί μια ασφαλής λύση, καθώς το ελληνικό πρόβλημα παραμένει ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα, ενώ η δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα αποτελεί κλειδί για την σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Πηγή: skai.gr