Ευρωζώνη: Έντονη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας

Η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης υποχώρησε σημαντικά τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη ανάπτυξη για περισσότερο από ενάμισι χρόνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της βρετανικής εταιρείας Markit, τα οποία αναδημοσιεύει ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) - που μετρά τη δραστηριότητα στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών στις 17 χώρες της Ευρωζώνης και αποτελεί ένα πρόδρομο δείκτη της πορείας του ΑΕΠ της - μειώθηκε στις 53,3 μονάδες από 55,8 μονάδες το Μάιο (κάθε μέτρηση πάνω από το 50 σημαίνει ότι υπάρχει ανάπτυξη).

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία μειώθηκε, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία σημείωσε ασθενή ανάπτυξη, σύμφωνα με τη Markit.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα έδειξε ότι χαλάρωσαν οι πιέσεις στις τιμές, καθώς οι τιμές των εισροών για τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ οι τιμές που πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους αυξήθηκαν με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Πηγή: skai.gr