Κλείσιμο

Ζισκάρ ντ’Εστέν: Να ανατεθεί το χρέος σε ιδιωτικό φορέα

Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν ανεξάρτητο φορέα που θα διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους με ιδιώτες πιστωτές, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν.

Στα πλαίσια διάσκεψης στις Βρυξέλες, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα αποτελούν στην ουσία υποτίμηση του νομίσματος, αφού μειώνουν τους μισθούς και αυξάνουν την παραγωγικότητα, και θα βοηθήσουν την οικονομία να ορθοποδήσει με τον καιρό. Όμως, σημείωσε, «αποπληρώνουν το χρέος του σε ένα ισχυρό νόμισμα, που είναι τρέλα».

Αναφερόμενος στην πρότασή του για ανάθεση του ελληνικού χρέους σε ιδιωτικό φορέα, ο Ζισκάρ εξήγησε: «Σε αυτό θα υπάρχει συμμετοχή της ΕΚΤ, αλλά και ελληνικών κονδυλίων που θα συγκεντρωθούν μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Ο ιδιωτικός φορέας θα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές σχετικά με το πώς, πότε και σε τι βαθμό θα αποζημιωθούν».

Δεν είναι ρεαλιστικό, συνέχισε ο πρώην πρόεδρος, να προσθέσουμε επιπλέον χρέος σε ένα βάρος που είναι ήδη μη βιώσιμο. Αναλυτές και τράπεζες πήραν το ρίσκο τους όταν αγόρασαν το ελληνικό χρέος.



Πηγή: skai.gr