ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Προβόπουλος στους FT: «Αυτοκτονία» η καταψήφιση – Τι λένε τα βρετανικά ΜΜΕ

«Αυτοκτονία» χαρακτηρίζει με δήλωσή του στους Financial Times το ενδεχόμενο καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Πάντως υποστηρίζει ότι το τετραετές πρόγραμμα δίνει μεγάλη έμφαση στις αυξήσεις φόρων και δε στηρίζεται αρκετά στις περικοπές δαπανών.

 
«Αυτοκτονία» χαρακτηρίζει με δήλωσή του στους Financial Times το ενδεχόμενο καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. «Η καταψήφιση του πακέτου μέτρων θα συνιστούσε έγκλημα – η χώρα θα ψήφιζε υπέρ της αυτοκτονίας της», είναι η χαρακτηριστική θέση του κ. Προβόπουλου.

Παράλληλα, πάντως υποστηρίζει ότι το τετραετές πρόγραμμα δίνει μεγάλη έμφαση στις αυξήσεις φόρων και δε στηρίζεται αρκετά στις περικοπές δαπανών.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας από την Αθήνα, ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι κρίση είχε υποβαθμιστεί από τους πολιτικούς τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ η χώρα όδευε προς μία πιθανή αθέτηση πληρωμών. «Ποτέ δεν κάναμε πραγματικά μία συζήτηση σε αυτή τη χώρα για το τι πήγε λάθος. Στην Πορτογαλία η νέα κυβέρνηση ήρθε και είπε ότι θα υπάρξουν δύο δύσκολα χρόνια. Δεν είχαμε τέτοια συζήτηση στην Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Προβόπουλος.

Οι Financial Times αναφέρουν επίσης ότι εγείρονται αμφιβολίες για τις πηγές εσόδων από το προγραμματισμένο «ξεπούλημα», όπως έχει χαρακτηριστεί, κρατικής περιουσίας. Η εφημερίδα επικαλείται έρευνα του Βαρόμετρου Ιδιωτικοποιήσεων, ενός ινστιτούτου με έδρα το Μιλάνο, που αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πασχίσει να συγκεντρώσει περισσότερο από το ¼ των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναζητά από τις αποκρατικοποιήσεις εάν δεν συμπεριλάβει στη λίστα πωλήσεων περισσότερη προνομιούχα γη και στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκτίμηση του ινστιτούτου είναι ότι κρατική περιουσία αξίας μόνο 13 δισεκατομμύρια ευρώ είναι έτοιμη να πωληθεί, αφήνοντας ένα κενό 37 δισεκατομμυρίων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Αθήνα, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αναφορές σε πιθανή καταστροφή της Ελλάδας από κυβερνητικά στελέχη αποσκοπείς στο να πειστούν οι αντιφρονούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με τα επεισόδια γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ των ταραχοποιών και των αγανακτισμένων πολιτών.

Στο κύριο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα διατυπώνει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του γαλλικού σχεδίου συμμετοχής τραπεζών στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς το μεταξύ άλλων «περίπλοκο» και «μη-συνεκτικό».

Το BBC σχολιάζει ότι τα χθεσινά επεισόδια αντηχούν τη βία του Δεκέμβρη του 2008. «Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα επιτρέψει ξανά τέτοια βίαια επεισόδια ανεφλέγη (όπως η κεντρική Αθήνα)», σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC. Σημειώνει πάντως ότι ενώ μπορεί αυτές οι σκηνές να προβληματίζουν τους πιστωτές της χώρας, οι Έλληνες τις έχουν ξαναζήσει και γνωρίζουν πλέον ότι δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του λαού.

Στην ανταπόκρισή του από την πλατεία Συντάγματος το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News σχολιάζει ότι τα βίαια επεισόδια θα ενισχύουν την άποψη ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συγκράτησης της κρίσης στην Ελλάδα.

Ο Guardian μεταδίδει από την Αθήνα ότι ο καπνός από τα δακρυγόνα έφτασε χθες μέχρι τα σοκάκια της Πλάκας υποχρεώνοντας τους τουρίστες να αναζητήσουν καταφύγιο. Η εφημερίδα διαπιστώνει μία «αυξανόμενη αίσθηση ότι η χώρα δεν οδεύει μόνο προς οικονομική κατάρρευση, αλλά και προς κοινωνική αποδιοργάνωση». Όπως σχολιάζει η ανταποκρίτρια του Guardian, οι Έλληνες φοβούνται ότι δεν έχουν πια κανέναν για να στραφούν, «κανέναν ηγέτη ή κάποιον με ηθικό κύρος που μπορούν να εμπιστευθούν».
Σε διάφορα ρεπορτάζ από την ημερίδα του Βρετανοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο, ο βρετανικό Τύπος μεταφέρει την αίσθηση ότι παρά την παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από τον ειδικό γραμματέα Γιώργο Χριστοδουλάκη, οι επενδυτές δε φάνηκαν διατεθειμένοι να ρίξουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα. Η Daily Telegraph ενδεικτικά αναφέρει ότι ακούστηκαν για τη χώρα χαρακτηρισμοί όπως «διεφθαρμένη», «με μεγάλη γραφειοκρατία», «αναξιόπιστη».

 
Αυτός είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή του...
18.07.2019, 16:01
Τίτλοι τέλους μετά από 24 χρόνια για το ΣΔΟΕ – Τι αλλάζει
Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.
18.07.2019, 14:31
DW: Πιο πλούσιοι από ποτέ οι Γερμανοί
Σε 6.170 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται πλέον η συνολικη αξία της χρηματικής περιουσίας σε όλη τη χώρα. Σε...
18.07.2019, 13:25
OBR: Ύφεση και μαύρη τρύπα στη οικονομία θα επιφέρει το no deal στο Brexit
Μία έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα ρίξει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση και θα αφήσει μία μαύρη τρύπα...
18.07.2019, 12:12
Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους σε ιδιώτες
"Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, με μείωση της ΔΕΗ κατά 1/3 και εισροή...
18.07.2019, 09:03
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Όχι σε πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων - Πιθανή αύξηση τιμολογίων
«Είναι εγκληματικό να μπουν τα "νερά" στην ιδιωτικοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ...
18.07.2019, 07:30
Ρέγκλινγκ: Παράθυρο για μείωση δημοσιονομικών στόχων, αλλά στο μέλλον
«Το μέλλον είναι κατά πάσα πιθανότητα κάπως διαφορετικό από ό,τι πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο επειδή πολλές...
18.07.2019, 01:56
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό τα χρέη του 2018
Διευρύνονται επίσης οι δυνατότητες ρύθμισης εταιρικών χρεών.
18.07.2019, 00:07
Οδηγίες της ΑΑΔΕ για ελέγχους στις φορολογικές δηλώσεις
Εντός πέντε εργάσιμων ημερών θα πρέπει να προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
17.07.2019, 21:02
Μίνι φορολογικό σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς οι θεσμοί ζητούν χρόνο
Εντατικές πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς καθώς το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει ριζική...
17.07.2019, 20:30

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 70  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.