SPD: Πρόταση για κοινό υπ. Οικονομικών στην Ευρωζώνη

Ενόψει της όξυνσης της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζουν χώρες του ευρώ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θεωρεί επιβεβλημένη τη θέσπιση υπουργού Οικονομικών στην Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του, στη σημερινή εφημερίδα Bild ο κ. Σταϊνμάιερ αντικρούει τις κατηγορίες ότι με ευθύνη και της τότε κυβέρνησης SPD-Πρασίνων η Ελλάδα μπήκε πρόωρα στην Ευρωζώνη.

«Είναι εντελώς περιττό να φιλοσοφούμε περί αυτού σήμερα. Το ίδιο και για την ερώτηση, εάν το ευρώ θεσπίστηκε στη σωστή στιγμή», λέει ο κ. Σταϊνμάιερ. «Γεγονός είναι ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος συντονισμός για τα οικονομικά και δημοσιονομικά συστήματα των χωρών της Ευρωζώνης όταν εισήχθη το ευρώ. Εκεί βρίσκεται και το δίδαγμα από την κρίση της Ελλάδα: ότι ο χρόνος για εθνικές λύσεις έχει παρέλθει. Η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα είναι το πρόσωπο αυτής της πολιτικής», εξηγεί ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Εκφράζει ωστόσο αμφιβολίες ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει το θάρρος για κάτι τέτοιο, αλλά υπόσχεται ότι «το αργότερο, η επόμενη κυβέρνηση θα ασχοληθεί με αυτό».

Ο κορυφαίος πολιτικός του SPD δηλώνει ότι κατανοεί την άρνηση όλο και περισσότερων Γερμανών για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα. «Εκείνο που δεν κατανοώ είναι ότι, αντί να εξηγήσουμε στους πολίτες πόσο σημαντικό είναι το ευρώ για τον καθένα από μας, η καγκελάριος Μέρκελ χρησιμοποιεί στερεότυπα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ σε διεθνείς διασκέψεις εμφανίζεται ως ευεργέτης. Αυτή η διγλωσσία μας βλάπτει», τονίζει ο κ. Σταϊνμάιερ.

Στο ερώτημα, αν στην αναμενόμενη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή το SPD θα ψηφίσει υπέρ της νέας βοήθειας, ο κ. Σταϊνμάιερ λέει ότι «σε ένα κομβικής σημασίας θέμα όπως η διάσωση του ευρώ θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ωστόσο, εάν η καγκελάριος σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν έχει δική της πλειοψηφία, θα έχει αποτύχει“.

Πηγή: skai.gr