Κλείσιμο

FT: Η «λύση» της συγχώνευσης κρατών

Η στήλη Lex των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς περιγράφει ένα «πείραμα σκέψης» ως λύση στην κρίση της ευρωζώνης. Αντί για χρηματοδοτικούς μηχανισμούς θα μπορούσαν να υπάρχουν «εθνικές απορροφήσεις», στην ουσία δηλαδή «συγχωνεύσεις κρατών».

Η Ελλάδα θα μπορούσε να ενωθεί με τη Γερμανία, η Πορτογαλία με τη Γαλλία και η Ιρλανδία να μοιραστεί μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας. Η συγχώνευση των ελλειμμάτων και χρεών θα δημιουργούσε μία βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση για τις συγχωνευθείσες χώρες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η στήλη ξεκαθαρίζει ότι συγχωνεύσεις κρατών, όπως της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία, γίνονται για πολιτιστικούς-ιστορικούς και όχι για οικονομικούς λόγους. Επισημαίνει ότι με αυτό το θεωρητικό πείραμα αποδεικνύεται πόσο μικρό είναι το διακύβευμα σε νομισματικούς όρους και ότι η κρίση είναι, για την ώρα, ένα μικρής έκτασης ζήτημα, συγκεκριμένα ζήτημα των «μικρών» κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σημειώνεται τέλος ότι οποιαδήποτε πολιτική εφαρμοστεί για τη λύση της κρίσης, τα προβλήματα είναι ο συντονισμός και η προετοιμασία στα οποία υστερεί η ευρωζώνη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο