Νέοι όροι του Βερολίνου για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα

Τους όρους που θέτει για τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα αποσαφηνίζει το Βερολίνο, διαμηνύοντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση αποζημίωσης των κεφαλαίων τους για επτά χρόνια.

Σε μια επιστολή προς τους ομολόγους του στη ζώνη του ευρώ, που γράφτηκε Δευτέρα και κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως "για να τεθούν σε κυκλοφορία τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που εκκρεμούν, χρειάζεται μία επιμήκυνση χρόνου επτά ετών".

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κραιενμπάουμ διευκρίνισε πως η
συμμετοχή των τραπεζών και επενδυτικών ταμείων πρέπει να επιτρέψει «μια δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των φορολογουμένων και των επενδυτών», θέση που αποτελεί απαίτηση από τη γερμανική πλειοψηφία..

Στο μεταξύ, υπέρ της χορήγησης νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα τάχθηκε στη σύσκεψη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Γερμανίας η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

O γερμανός υπουργός Οικονομικών  δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αγγίζει τα 90 δισ. ως το 2014

H πρόταση Σόιμπλε για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας, κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να γίνει - σε εθελοντική βάση - με την επαναγορά των ομολόγων στη λήξη τους (rollover), επισημαίνει η οικονομική υπηρεσία Bloomberg.

Να μην εκταμιευτεί η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, εισηγείται στην έκθεση της η τρόικα.
Πηγή: skai.gr