Ομπάμα – Μέρκελ: Πιέσεις made in USA για την ελληνική βοήθεια

Πιέσεις στο Βερολίνο, και στην Ευρώπη ευρύτερα, ασκεί η Ουάσιγκτον για να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά όσον αφορά τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας. Στις ΗΠΑ υπάρχει δυσαρέσκεια για τη στάση της Ευρώπης στην ελληνική κρίση.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα σχολίασε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση Ομπάμπα - Μέρκελ ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Θάνο Δημάδη. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα σε ό,τι αφορά την στήριξη της Ελλάδας υποσκάπτοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών για τη σωτηρία της» τόνιζε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να πάρει γρήγορα αποφάσεις για την επίλυση του Ελληνικού προβλήματος, σημειώνοντας πως έγινε «εκτενής συζήτηση για την Ελλάδα. Το ελληνικό χρέος είναι σημαντικό. Η Ελλάδα κάνει δύσκολα βήματα για βελτίωση, αλλά βρίσκεται υπό την απειλή των διεθνών αγορών. Κοιτάζει σε άλλες χώρες της ευρωζώνης για βοήθεια. Είναι πολιτικά δύσκολο να παρθούν αποφάσεις όταν εμπλέκονται 27 χώρες. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η Γερμανία θα ασκήσει τον ηγετικό της ρόλο και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα αυτό, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΔΝΤ. Αν και στο τέλος, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό.».

Ο αμερικάνος πρόεδρος, σημείωσε, ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο σε ολόκληρη την ευρωζώνη αλλά και στην αμερικανική οικονομία. Διαβεβαίωσε ότι η ΗΠΑ θα στηρίξει με όση επιπλέον βοήθεια χρειασθεί την χώρα μας, μέσω της συμμετοχής της στο ΔΝΤ.

Η γερμανίδα καγκελάριος εάν και δεν ανέφερε τη λέξη «Ελλάδα» ούτε μια φορά, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα δράση κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του ευρώ.

Η κ. Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει κριτική στη χώρα τους από όσους φοβούνται ότι η Γερμανία θα γίνει χρηματοδότης άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είπε ότι η Γερμανία θα πράξει ό,τι πρέπει. «Είδαμε ότι η σταθερότητα του ευρώ θα πληγεί αν μία χώρα βρεθεί σε δυσκολίες», είπε. «Βλέπουμε καθαρά την ευθύνη μας προς την Ευρώπη και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, σε συνεργασία με το ΔΝΤ».

Για τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης της Ελλάδας εάν η χώρα δεν λάβει περαιτέρω οικονομική υποστήριξη προειδοποιεί ο γερμανός υπoυργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την Welt.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει: «Βρισκόμαστε ενώπιον του πραγματικού κινδύνου της πρώτης ανεξέλεγκτης πτώχευσης κράτους εντός της ευρωζώνης».


Πηγή: skai.gr