Γκι Βερχόφστατ: Λύση μακράς πνοής για την Ελλάδα

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Γκι Βερχόφστατ, απορρίπτει το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και τασσεται υπέρ της εξεύρεσης μιας λύσης μακράς πνοής, το συντομότερο δυνατόν.

Σε άρθρο του εφημερίδα του Βελγίου "De Morgen", με τίτλο "Μπορεί να επιζήσει το ευρώ με την Mέρκελ, τον Σαρκοζί και τον Μπαρόζο;", ο Βέλγος πολιτικός επικρίνει την "διστακτική", όπως την χαρακτηρίζει, στάση των ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην ελληνική κρίση, η οποία, όπως υπογραμμίζει, είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα κλίμα αστάθειας στην ευρωζώνη.

Ο Φιλελεύθερος πολιτικός τάσσεται εναντίον των σεναρίων εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο "θα εξασθενούσε την ζώνη του ευρώ και ίσως να προκαλούσε ακόμα και την διάλυσή της".

"Ως εκ τούτου", υπογραμμίζει, "δεν υπάρχει άλλη λύση από το να προσφερθεί μια χείρα βοηθείας στην Ελλάδα ώστε να εξέλθει από την κρίση".

"Κάτι τέτοιο", προσθέτει "προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες τόσο από την ίδια την Ελλάδα, που θα χρειαστεί να προωθήσει ακόμα πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις, όσο και από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στα επίπεδα δανεισμού της από το ΔΝΤ".

"Τέλος", συμπληρώνει, "θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημά τους και οι ιδιώτες ομολογιούχοι, αποδεχόμενοι είτε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των τίτλων που κατέχουν είτε την ανταλλαγή τους με ένα μικρότερο μεν πακέτο ευρωομόλογων αλλά με μια πολύ καλύτερη απόδοση".

Από την άλλη μεριά, ο Βέλγος πολιτικός δεν παραλείπει να υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη σκλήρυνσης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να διασφαλιστεί ότι παρόμοιες κρίσεις σαν την ελληνική "θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν".
Πηγή: skai.gr