Μετριοπαθέστερη η Κομισιόν για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Μετριοπαθέστερη εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που καλείται να υλοποιήσει η Αθήνα.

Αντιλαμβανόμενη τις πολιτικές παραμέτρους, η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι η ανάθεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας σε διεθνές όργανο - μία ιδέα που προωθείται από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο - θα απειλούσε την αίσθηση εθνικής κυριαρχίας της χώρας, αναφέρει σε άρθρο της η διαδικτυακή πύλη euobserver.com.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, στη συνέχεια, σε σχετική δήλωση που έκανε εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν τεχνική υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, αν αυτό ζητηθεί. Επεσήμανε ότι η Αθήνα έχει καταφέρει επιτυχή αποτελέσματα στη μείωση του ελλείμματος κατά 5% και στην αναδιάρθρωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα ολοκληρώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις με δικές τους δυνάμεις.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Ολλανδού υπουργού Οικονομίας στους 'Financial Times Deutschland', όπου πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής επίβλεψης της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, αναφέρει η euobserver.com.

Σχετικά δε με τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στην ελληνική πολιτική σκηνή μια τέτοια κίνηση, η euobserver.com αναφέρει ότι ο Ολλανδός υπουργός συμφώνησε ότι αυτές θα ήταν έντονες (από την μεριά του Ελληνικού Κοινοβουλίου) αλλά εξήγησε ότι «τέτοιου είδους συναισθηματισμοί δεν έχουν πλέον σημασία».

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τους Έλληνες, αλλά ότι είναι προφανές πως δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τέτοιου είδους προσπάθειες, σημειώνει η euobserver.com, επισημαίνοντας ότι οι Ολλανδοί έχουν στο πλευρό τους και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ, ο οποίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel, τόνισε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, που αρχικά προέβλεπε.

"Ανυπόστατες υπερβολές", χαρακτήρισε από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τα όσα γράφονται και ακούγονται για ξένους που θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τις αποκρατικοποιήσεις.

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν σύντομα, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν Αμαντέο Αλταφάζ.
Πηγή: skai.gr