Follow Όλοι Μαζί Μπορούμε on Facebook

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Λαγκάρντ: Η κοινοτική αλληλεγγύη ανάλογη των ελληνικών προσπαθειών

"Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της" δηλώνει η γαλλίδα ΥΠΟΙΚ Κριστίν Λαγκάρντ. "Δεν θα αποδεχθούμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", υποστηρίζει ο Επίτροπος Όλι Ρεν. "Παράλογη και νομικά αδύνατη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ" δήλωσε ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

 
 
 
Για «πολιτική κόπωση» στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα μίλησε την Κυριακή το πρωί σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1 η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, αποκλείοντας παράλληλα κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενη στις ευρωπαϊκές χώρες που συναντούν δυσκολίες η υπουργός, και φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «η Πορτογαλία, η Ισπανία και πρώτη από όλες η Ελλάδα θα πρέπει να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «μιλάτε όπως η Μέρκελ και οι Γερμανοί», η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας απάντησε «όχι, μιλώ στο όνομα μιας ισορροπίας που θα πρέπει να σεβαστούμε». «Διότι», εξήγησε, «όταν δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. περιμένουμε σαν ανταπόδοση τις προσπάθειες της». Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, πρόσθεσε, είναι διαφορετικές για κάθε χώρα.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη να μειώσει το έλλειμμά της, πράγμα που άλλωστε άρχισε να το πετυχαίνει με σημαντικό τρόπο, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει. Θα πρέπει να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που δυστυχώς δεν ξεκίνησε ακόμη και σε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και σε απελευθέρωση ορισμένων τομέων και επαγγελμάτων. Στο ερώτημα εάν θεωρεί πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους η υπουργός για ακόμα μια φορά απάντησε ξεκάθαρα «όχι". Εξήγησε ότι θα πρέπει, πάση θυσία, να διατηρηθεί η ισορροπία που προανέφερε ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Αναγνώρισε ότι το πρόβλημα σήμερα είναι ένα είδος «πολιτικής κόπωσης» για το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί. Θα πρέπει να αποκτήσει νέα ενέργεια η χώρα και να συνεχίσει, είπε. Υπήρχε δέσμευση για τα πρώτα 15 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις, για την ώρα όμως έχουμε μηδέν, θα πρέπει να συνεχίσει, επανέλαβε.

Στο ερώτημα εάν ο ελληνικός λαός θα πρέπει να υποφέρει ακόμη πιο πολύ για τη θεραπεία της χώρας, η υπουργός απάντησε ότι είναι απαραίτητη η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών γιατί μόνο τότε θα υπάρξει περιθώριο ανάσας με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να τίθεται εκτός ευρωνομίσματος απορρίπτει κατηγορηματικά ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

«Δεν θα αποδεχθούμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα,

Την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια της παρέμβασής του σε περιφερειακό συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λεμεσό, όπου έλαβαν μέρος υπουργοί Οικονομικών 13 χωρών, πρώην και νυν διοικητές κεντρικών τραπεζών, αλλά και ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ.

Ο κ. Παπαδήμος, υπογράμμισε ότι παρά τη δραστική κατά 5% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος η κατάσταση επιδεινώθηκε, και τα αίτια είναι η επιβράδυνση στην εφαρμογή των μέτρων, και η μη συνολική στήριξη τους από την αντιπολίτευση. Αυτό - πρόσθεσε - προκαλεί ανησυχίες ότι τα μέτρα δεν θα πετύχουν.

Επισήμανε δε, ότι η επίλυση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή των μέτρων.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, εκτίμησε ότι είναι ανεπιθύμητη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, λόγω των μεγάλων ζημιών που θα προκληθούν.

 
Ecofin: Ομόφωνα υιοθετήθηκε η συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών (tax rulings)
Με αναδρομική ισχύ, από τον Ιανουάριο του 2017 με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών...
06.10.2015, 19:20
ΔΝΤ: Ύφεση 5,4% στην Ελλάδα στα τέλη του 2015, σαφώς πιο δυσμενής η προοπτική
Όσον αφορά τους κινδύνους εξάπλωσης μιας ενδεχόμενης νέας ελληνικής κρίσης, το Ταμείο γενικά εμφανίζεται...
06.10.2015, 17:11
ΝΔ για Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Τεράστιο και οδυνηρό το κόστος διακυβέρνησης Τσίπρα
Τα μεγέθη αποτυπώνουν ότι το κόστος της διακυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα για το 2015-2016 είναι τεράστιο για...
06.10.2015, 16:04
ΣΕΒ: Η οικονομία αντέχει, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές δυσκολίες
Στα θετικά καταγράφει ο Σύνδεσμος ότι ανακόπηκε η καθοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος
06.10.2015, 16:00
FT: Δυνατή το 2016 η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ
«Εάν και οι δύο πλευρές θέλουν να τελειώσουν το επόμενο έτος, αυτό είναι δυνατό, αλλά θα πρέπει να εργασθούν...
06.10.2015, 15:36
Κοστέλο: Υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας του νέου ελληνικού προγράμματος
Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Bloomberg, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη αξιολόγηση του ελλξηνικού...
06.10.2015, 15:19
Κέρδος 3 δισ. για την Ελλάδα μετά το «ναι» της Ευρωβουλής σε αλλαγές συγχρηματοδότησης
Οι αλλαγές θα αποφέρουν στα ελληνικά δημόσια ταμεία συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Την απόφαση χαιρέτισε η...
06.10.2015, 15:15
Αντιδράσεις του επιχειρηματικού και επιμελητηριακού κόσμου για την παύση του «μορατόριουμ»
Φόβοι να "σκάσουν" χιλιάδες επιταγές στην διάρκεια του Οκτωβρίου. Πολλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες...
06.10.2015, 13:26
Κρέτσου: Πάνω από 20 δισ. ευρω-κονδύλια μπορούν να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής...
06.10.2015, 11:53
Handelsblatt: Η Ποτρτογαλία αντιμετώπισε υποδειγματικά την οικονομική κρίση
Η εφημερίδα κάνει λόγο για τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό ο οποίος κατάφερε να βγει νικητής για...
06.10.2015, 11:49

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΣΥΜΒΑΝ

A1 Aftokinitodromos Aigaiou Evzoni, Synoro to Neo Faliro, Ferimpot between junction Klidi (A2) and junction Eginio left lane closed, hard shoulder closed

Μποτιλιάρισμα

ΑΛΙΠΕΔΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑΣ (καμία μεταβολή)