Σταρκ: Ανάγκη για γρηγορότερες ιδιωτικοποιήσεις

Να προχωρήσει γρηγορότερα σε ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει στη σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσίας που θα «τρέξει» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ζητά από την Αθήνα ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ.

«Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη φιλοδοξία για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους κατά 20%», σημειώνει ο Σταρκ στη συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γερμανικό Πρακτορείο.

Επισημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς ειδικοί υπολογίζουν ότι αυτές θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να διοχετευθεί για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους», σημειώνει.

Ο Σταρκ απορρίπτει επίσης τις προτάσεις περί «αναδιάταξης» του ελληνικού χρέους με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, λέγοντας ότι αυτό θα μείωνε μόλις και μετά βίας το φορτίο του χρέους, ενώ θα παρέλυε την οικονομική προσαρμογή.

Ανεξάρτητο φορέα από την ελληνική κυβέρνηση που θα προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις ζητούν χώρες του ευρωπαϊκού βορρά σύμφωνα με την Καθημερινή.

Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, ζητούν επίσης από την Ελλάδα να βάλει ενέχυρο κρατική περιουσία, προκειμένου να λάβει νέα οικονομική βοήθεια.

Πηγή: skai.gr