Θέμα με την εκταμίευση της 5ης δόσης

Σε πιέσεις προς τους Έλληνες πολιτικούς να επιδείξουν συναίνεση αλλά και στους ευρωπαίους να συμφωνήσουν σύντομα στη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης αποδίδουν οι Financial Times στο κεντρικό τους άρθρο τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ το μερίδιο του για την 5η δόση.

Θεωρούν ιδιαίτερα μακρινό το σενάριο να δεχθεί η Ευρωζώνη να προχωρήσει σε στάση πληρωμών η Ελλάδα.

Ζισκάρ ντ’ Εστέν: Πτώχευση και έξοδος από το ευρώ για τους «άσωτους»

Πτώχευση για τις «άσωτες» χώρες και έξοδο από την ευρωζώνη ζήτησε ο επιστήθιος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σε γαλλική εφημερίδα, ο παλαίμαχος γάλλος πολιτικός -ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης και φίλος της Ελλάδας- δηλώνει απερίφραστα ότι «οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση».

Σύμφωνα με τον γάλλο πολιτικό, «τα κράτη όταν αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει να αναλαμβάνουν και το κόστος, ακριβώς όπως οι επιχειρήσεις».

Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν σημειώνει μάλιστα ότι «αν δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, όχι όμως και για την ευρωζώνη».
Πηγή: skai.gr