Κλείσιμο

Γιούνκερ: Ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η πέμπτη δόση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του δανείου για την Ελλάδα άφησε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει οικονομική εγγύηση για τους επόμενους 12 μήνες προκειμένου να εγκρίνει τη δόση προς την Ελλάδα.

Οι κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιτρέπουν στον οργανισμό να εκταμιεύει δάνεια μόνο εφόσον θεωρεί δεδομένη ότι ο δανειολήπτης μπορεί να εγγυηθεί την αναχρηματοδότηση των χρεών του για διάστημα 12 μηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, "η τρόικα ενδέχεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η εγγύηση δεν είναι δεδομένη".

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε τις δηλώσεις σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο, που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, και λίγο αργότερα επανήλθε με νέα δήλωση στο Reuters στην οποία διευκρίνισε ότι αν το ΔΝΤ δεν εκταμιεύσει τα χρήματα, θα πρέπει οι χώρες της ΕΕ να εκταμιεύσουν το ποσό.

Εντωμεταξύ, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Ταμείου Καρολίν Άτκινσον τόνισε ότι το Tαμείο δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζει χρήματα στην Ελλάδα έως ότου έχει εγγυήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας θα καλυφθούν πλήρως.

Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσαν οι δηλώσεις τους Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ στους Financial Times Deutschland, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να εγγυηθεί και η ΝΔ τη στήριξη του πακέτου διάσωσης, διαφορετικά, όπως διεμήνυσε, «δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία».

Απαντώντας στον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης σημείωσε ότι το θέμα είναι πλέον τί απαντά η κυβέρνηση σε τέτοιες δηλώσεις, που όπως σημείωσε, «αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, καλώντας έτσι την κυβέρνηση να πάρει θέση».
Πηγή: skai.gr