Ρουμπινί: Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει μία «συντεταγμένη αναδιάρθρωση»

Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα, υποστηρίζει από τη δική του πλευρά ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Ότμαρ Ίσινγκ.

Η Ελλάδα είναι «αφερέγγυα» (insolvent), δήλωσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ότμαρ Ίσινγκ, σε συνέντευξη τύπου στην Κοπεγχάγη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν είναι νομοτελειακά αδύνατο» για την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, είπε ο Γερμανός οικονομολόγος, προσθέτοντας όμως ότι η αποπληρωμή του είναι απίθανη.

Δηλώσεις για το χρέος της Ελλάδας έκαναν επίσης ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος κ. Νουριέλ Ρουμπινί καθώς και το μέλος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής Κυβέρνησης κ. Πέτερ Μπόφινγκερ, τις οποίες αναμεταδίδει το Bloomberg.

Ο κ. Ρουμπινί δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει μία «συντεταγμένη αναδιάρθρωση» του χρέους της, καθώς η προσέγγιση «δάνεισε και τιμώρησε» της Ευρωζώνης είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιμηκύνει τη λήξη του χρέους της και να επιδιώξει χαμηλότερα επιτόκια με την έκδοση νέων ομολόγων. Αυτή η λύση, πρόσθεσε, θα περιορίσει τον κίνδυνο του ντόμινο καθώς και των ζημιών που θα υποστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αν μειωθεί η αξία του χρέους.

Ο κ. Πέτερ Μπόφινγκερ, δήλωσε χθες βράδυ σε δημοσιογράφους στο Αμβούργο ότι οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να εξετάσουν το «κούρεμα» (haircut) και την έκδοση κοινών ευρωομολόγων για να μειωθεί το βάρος του χρέους χωρών, όπως της Ελλάδας.

Ο Γερμανός καθηγητής οικονομικών είπε ότι με τη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους κατά 40% και τη μετατροπή του υπόλοιπου χρέους στα ονομαζόμενα ευρωομόλογα, θα μειωθούν οι δαπάνες της Ελλάδας για τόκους και επίσης θα σταθεροποιηθεί η περιοχή της Ευρωζώνης.

«Όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειασθούν και τόσο πιο δύσκολο θα είναι για χώρες να ελέγξουν το χρέος τους», είπε ο κ. Μπόφινγκερ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είναι στο πραγματικό συμφέρον των Γερμανών να μειωθεί αυτό το βουνό χρέους».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «το επιτόκιο τιμωρίας» που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια διάσωσής της σημαίνει ότι είναι απίθανο να μπορέσει να μειώσει το βάρος του χρέους της, το οποίο θα φθάσει τα 400 δισ. ευρώ το 2013 με 2014. Τα υψηλά επιτόκια, πρόσθεσε, οδηγούν σε περισσότερα μέτρα λιτότητας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανεργία, χαμηλότερη ανάπτυξη και λιγότερες επενδύσεις.
Πηγή: skai.gr