Ζισκάρ ντ’ Εστέν: Πτώχευση και έξοδος από το ευρώ για τους «άσωτους»

Πτώχευση για τις «άσωτες» χώρες και έξοδο από την ευρωζώνη ζήτησε ο επιστήθιος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», ο παλαίμαχος γάλλος πολιτικός -ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης και φίλος της Ελλάδας- δηλώνει απερίφραστα ότι «οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση».

Σύμφωνα με τον γάλλο πολιτικό, «τα κράτη όταν αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει να αναλαμβάνουν και το κόστος, ακριβώς όπως οι επιχειρήσεις».

Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν σημειώνει μάλιστα ότι «αν δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, όχι όμως και για την ευρωζώνη».

Ο γάλλος πολιτικός επιρρίπτει δε ευθύνες στη Γαλλία και τη Γερμανία για τα σημερινά προβλήματα της ευρωζώνης, καθώς δεν επέτρεψαν την πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας τη δεκαετία του 2000.

Τέλος, ο κ. Ζισκάρ ντ’ Εστέν αρνείται ότι υπάρχει κρίση του ευρώ, επισημαίνει όμως ότι δεν είχε προβλεφθεί το συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης του ενδεχομένου που ένα μέλος, όπως η Ελλάδα, κηρύξει πτώχευση.
Πηγή: skai.gr