Επώδυνα μέτρα για τον περιορισμό του κόστους στο Δημόσιο

Η μείωση κατά 150.000 των εργαζομένων στο δημόσιο, η ευθυγράμμιση των αμοιβών με τον ιδιωτικό τομέα μέσω του ενιαίου μισθολογίου, η συγχώνευση ή κλείσιμο φορέων, η επαναξιολόγηση κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, καθώς και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μερικά από τα μέτρα που θα βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που μετά την απόρριψη του από τους εταίρους, η κυβέρνηση ξαναγράφει.

Μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «η άμεση προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί. Θα αναλάβουμε οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε ότι θα πληρούμε τους πρωταρχικούς δημοσιονομικούς στόχος που θέσαμε το 2011»

Από την πλευρά τους οι δανειστές διαμηνύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για την πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας. Στη βάση αυτή ζητούν αποκρατικοποιήσεις 15 δισ.€ έως το τέλος του 2012, απορρίπτουν έκτακτα μέτρα - όπως οι έκτακτες εισφορές - και ζητούν πιο ρεαλιστικούς ποσοτικούς στόχους στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι - παρά τις προσπάθειες του κ. Παπακωνσταντίνου - δεν άλλαξαν, άρα απαιτείται προσαρμογή 7 δισ.€ την ώρα που η ύφεση αναθεωρείται επί τα χείρω -όπως δήλωσε ο Πόουλ Τόμσεν- κοντά στο 4%.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το πρόγραμμα θα είναι ύψους 26 δισ.€ και τα πρόσθετα μέτρα φέτος δε θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. €. Η Άγγελα Μέρκελ πάντως έθεσε ζήτημα ακόμη και μείωσης συντάξεων και περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων. «Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μη δημιουργεί χρέη μια χώρα, αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να μην συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι πιο νωρίς από εκείνους στη Γερμανία. Θα πρέπει όλοι να καταβάλλουν λίγη προσπάθεια και αυτό είναι σημαντικό. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν τόνισε ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει σοβαρά την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων πριν γίνουν βήματα από την τρόικα. Περιμένω ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες».

Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει περαιτέρω περικοπή λειτουργικών δαπανών, φόρος στα μη αλκοολούχα ποτά, μετατάξεις προϊόντων στον ανώτερο συντελεστή Φ.Π.Α. και τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ενώ εξετάζονται νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, ρύθμιση για τις καταπατημένες εκτάσεις.

Αρχή αποκρατικοποιήσεων με ΟΤΕ

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ακόμη και μηδενισμό της συμμετοχής του Δημοσίου σε σειρά εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί ότι μέσα στην εβδομάδα να αποστείλει στις Βρυξέλλες κατάλογο με τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις μαζί με το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Πρώτος στη σειρά φαίνεται να έρχεται ο ΟΤΕ όπου το Δημόσιο διατηρεί έως το τέλος του έτους το δικαίωμα πώλησης επιπλέον 10% σε προνομιακή τιμή. Την ίδια στιγμή το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τους συμβούλους που θα αναλάβουν να «τρέξουν» 15 περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων ο ΟΠΑΠ, η ΕΛΒΟ, οι Ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι , ο ΟΣΕ, η ΔΕΠΑ , η ΕΑΣ και ο ΔΑΑ.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ

• Μείωση δημοσίων υπαλλήλων 20%
• Ευθυγράμμιση μισθών με ιδιωτικό τομέα
• «Λουκέτα» σε δημόσιους φορείς
• Επαναξιολόγηση επιδομάτων - φοροαπαλλαγών
• Καταπολέμηση φοροδιαφυγής
• Φόρος σε μη αλκοολούχα ποτά
• Τακτοποίηση αυθαιρέτων
• Μετάταξη προϊόντων στον ανώτερο ΦΠΑ
• Ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές
• Αύξηση τελών κυκλοφορίας
•Ρύθμιση για τις καταπατημένες εκτάσεις

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

• Αποκρατικοποιήσεις 15δισ€ τη διετία 2011-2012
• Όχι έκτακτα μέτρα
• Ρεαλιστικοί στόχοι για φοροδιαφυγή-εισοφορδιαφυγή
• Προσαρμογή 7δισ€ σε συνθήκες ύφεσης 4%
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης