Τρισέ: Οι ανεπτυγμένες οικονομίες οφείλουν να μειώσουν τα ελλείμματά τους

Οι πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδίως αυτές της Ευρώπης, οφείλουν να βελτιώσουν «σταδιακά» την κατάσταση των προϋπολογισμών τους, τόνισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Η κατάσταση του προϋπολογισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να βελτιωθεί σταδιακά.

Αυτό είναι αληθές και για όλους εμάς και περιλαμβάνει φυσικά και την Ευρώπη», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μετά το πέρας της συνόδου στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BRI) στη Βασιλεία.

Ερωτηθείς, σύμφωνα με την μυστική σύνοδο της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, ο Τρισέ δήλωσε πως «συνυπογράφει τα όσα είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόσο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, όσο και για την ανάγκη επιπλέον προσπαθειών για μείωση των ελλειμμάτων.

«Η κατάσταση των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αποτελεί ένα σημαντικό θέμα», τόνισε ο Τρισέ, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει λόγος να δείχνει κανείς προσήνεια», όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο Τρισέ δήλωσε πως η ανάκαμψη είναι «επιβεβαιωμένη». «Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και κάποια αστάθεια, όμως η παγκόσμια ανάκαμψη είναι υπαρκτή. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν ότι θα υπάρξει διπλή ύφεση», τόνισε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έθιξε επίσης τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, καθώς και τον αντίκτυπό τους στον πληθωρισμό, τονίζοντας πως οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι «ενωμένοι» στην προσπάθεια να περιορίσουν αυτήν την αυξητική τάση.

Ενώπιον της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ο Τρισέ δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισαν στη Βασιλεία, πως η χώρα τους είναι «έτοιμη να τροφοδοτήσει καταλλήλως τις αγορές».

Πηγή: skai.gr