Κλείσιμο

Ρουμπινί: Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε μια πενταετία

Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εκτιμά ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει περάσει το κατώφλι. Εκτιμά ότι τα επόμενα ένα με δύο χρόνια η ευρωζώνη θα υπάρχει και το θέμα που θα την απασχολεί θα είναι η ομαλή αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων χρεών της Ελλάδας αρχικά και στη συνέχεια της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αν αποτύχει το πρώτο σχέδιο τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σε ορίζοντα πενταετίας όμως, θεωρεί εξαιρετικά πιθανό πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν σε ορισμένες περιφερειακές οικονομίες - την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία - να έχουν ως αποτέλεσμα την έξοδό τους από την ευρωζώνη, αντί να υποστούν «μόνιμη στασιμότητα ή ύφεση».

Εμφανίστηκε, τέλος, πιο απαισιόδοξος για την Ισπανία από ό,τι εν γένει εκτιμούν οι αγορές, τις οποίες θεωρεί «πιθανώς αδιάφορες» όσον αφορά τις πιθανότητες της χώρας να μπει σε περιπέτειες.

Ωστόσο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, χαρακτήρισε «αδιανόητη από οικονομική και τεχνική άποψη» την έξοδο μίας χώρας από την Ευρωζώνη, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σε σχόλιό του, που δημοσιεύεται στο αυστριακό περιοδικό Profil, ο κεντρικός τραπεζίτης απέρριψε ως «ανοησίες» την υπόθεση ότι μία χώρα θα μπορούσε, τουλάχιστον προσωρινά, να φύγει από την Ευρωζώνη και να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση ως μέσο για να αυξήσει τις εξαγωγές της.

«Οι πολίτες των χωρών αυτών θα έτρεχαν αμέσως να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, κάτι που θα οδηγούσε στην άμεση κατάρρευση αυτών των τραπεζών», είπε ο κ. Νοβότνι.
Πηγή: skai.gr