Παπακωνσταντίνου: «Λάθος η αναδιάρθρωση»

«Η αναδιάρθρωση, το κούρεμα του χρέους θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για τη χώρα» τόνισε στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο κόστος και δεν θα είχαμε και το όφελος, καθώς θα μέναμε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια.

Ο υπουργός σημείωσε ότι κούρεμα θα μείωνε παράλληλα την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και θα δημιουργούσε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η οικονομία θα αποκτήσει και πάλι θετικό πρόσημο το 2012, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είπε για ακόμη μία φορά πως πρόκειται για μια απόφαση με βάση το δημόσιο συμφέρον και πως το ποσοστό του Δημοσίου στην Επιχείρηση θα μειωθεί από το 51% στο 14% το 2012.

Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση μείωσης του φόρου στη βενζίνη.

Ο υπουργός διέψευσε τα σενάρια περί παραίτησής του, λέγοντας ότι είναι «ζήτημα προσωπικής ηθικής και ευθύνης» να τελειώσει τη δουλειά που έχει αναλάβει.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στη γαλλική Liberation τη Δευτέρα, πρόκρινε ως την καλύτερη λύση για την επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης μια νέα επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. με μειώσεις των επιτοκίων.

Στην Ελλάδα κλιμάκιο της τρόικας

Τονίζεται ότι η τεχνική αντιπροσωπεία της τρόικας ξεκινά από την Τρίτη την προετοιμασία του εδάφους ενόψει της έλευσης των επικεφαλής την επόμενη εβδομάδα με επισκέψεις στο γενικό λογιστήριο του κράτους.

Οι τεχνοκράτες ο ΟΟΣΑ ήρθαν στη χώρα μας προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία τα οποία θα αποτυπώνονται στην έκθεση που θα ετοιμάσει ο Οργανισμός για την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι τη θέση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάν Ντερούζ αναλαμβάνει ο γερμανός Ματίας Μορς.
Πηγή: skai.gr