Κλείσιμο

«Συρραφή» παλαιότερων νομοθετημάτων το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Ένα πολυσέλιδο κείμενο, με επανάληψη παλαιότερων δηλώσεων του υπουργείου Οικονομικών και πρόσφατων νομοθετημάτων, αποτελεί το τριετές σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής, που παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών και οι συναρμόδιοι υπουργοί, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Το σχέδιο θέτει τον φιλόδοξο στόχο της είσπραξης 11,8 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο στόχος είσπραξης εσόδων από την καταπολέμηση φοροδιαφυγής το 2011 μειώθηκε στο 1,5 (δισ.) από 3,5 δισ. ευρω, μετά από παραινέσεις της τρόικας για συντηρητικότερους υπολογισμούς. 

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, τη συγχώνευση 200 εφοριών σε όλη τη χώρα, την διενέργεια φορολογικών πράξεων μέσω ΚΕΠ, τραπεζών, καθώς και ηλεκτρονικά και ταχυδρομικώς, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση τριών χιλιάδων υπαλλήλων των εφοριών, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την άμεση εφαρμογή της φοροκάρτας καθώς και την προμήθεια από τις επιχειρήσεις μια νέας γενιάς ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Ο Γιωργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε για πολλοστή φορά διασταυρωτικούς ελέγχους σε Έλληνες με καταθέσεις στο εξωτερικό.

Όπως είπε, το επόμενο διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημόσιου με ληξιπρόθεσμες όφειλες άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, καθώς και τα ονόματα φοροφυγάδων.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων εκατοντάδων φορολογουμένων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Είπε ότι «πριν εκπνεύσει η προθεσμία των τριών μηνών, που δίνει ο νόμος, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη». Αυτό θα ισχύσει για χρέη άνω του ενός έτους και πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει καλύτερη διευθέτηση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρω από τον μηχανισμό στήριξης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επιμήκυνσης πριν από τις οριστικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής επικεφαλής του ΣΔΟΕ τοποθετήθηκε ο πρώην αντεισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, Ιωάννης Διώτης.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη έρχεται στη χώρα μας τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να επεξεργαστεί τις τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης, από το περιεχόμενο των οποίων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου ύψους 12 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, τη Δευτέρα 9 Μαΐου στην χώρα μας θα βρεθούν οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ την Παρασκευή 13 Μαΐου σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 -2015.
Πηγή: skai.gr