Στόχος η φοροδιαφυγή

Το τριετές σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής, παρουσιάζει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων, ιδιαίτερα όσων έχουν βγάλει στο εξωτερικό μεγάλα ποσά, καθώς και διενέργεια πόθεν εσχες.

Επίσης θα προσδιορίζεται με σαφήνεια ο ρόλος της νέας οικονομικής αστυνομίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, την Τετάρτη έρχεται στη χώρα μας τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκείμενου να επεξεργαστεί τις τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης, από το περιεχόμενο των οποίων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου ύψους 12 δισ. ευρώ.

«Ανάγκη για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα»

Μιλώντας στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ «Κυριακή με Δράση» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος χαρακτήρισε την φορολογική πολιτική «αναπτυξιακό εργαλείο». Είπε ακόμα ότι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση φέρνει μεγαλύτερα έσοδα στο δημόσιο και ζήτησε αυστηρό ποινολόγιο για όσους φοροδιαφεύγουν.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

Ο Νίκος Γιαννέτος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σημείωσε στην ίδια εκπομπή ότι η φοροδιαφυγή καλά κρατεί. Είπε ακόμα, ότι για να έρθουν στη χώρα μας επενδύσεις πρέπει να αλλάξουν εκτός από τους τομείς της οικονομίας και η κοινωνία αλλά και πολλές συμπεριφορές. Είπε ακόμα ότι η προϋπόθεση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο είναι η συναίνεση.

Ο πρόεδρος του ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3 «Στο στόμα του Νίκου», τάχθηκε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, λέγοντας ότι δεν λείπουν οι νόμοι και οι τρόποι αλλά η πολιτική βούληση. Έφερε ως παράδειγμα το παρεμπόριο, που στερεί από το δημόσιο 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Δεν καταλαβαίνω πως υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που παρασύρονται από τη φημολογία της αναδιάρθρωσης» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της «Δράσης» Στέφανος Μάνος.

Μιλώντας στην «Κυριακή με δράση» υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς να «φεσώσει» κανέναν και εκτίμησε ότι είναι πιο εύκολο να εξοικονομήσουμε 10 δισ. ευρώ από την περικοπή δαπανών, παρά από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία δεν είναι καταγεγραμμένη.
Πηγή: skai.gr