Ο γερμανικός τύπος για την αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα

Ο Γερμανικός τύπος –με δημοσιεύματα του- αναφέρθηκε την Πέμπτη στα επίπεδα ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης καθυστέρησης της αναδιάρθρωσης.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σχόλιο της με τίτλο «Ο ελληνικός λογαριασμός», υποστηρίζει πως εάν δρομολογηθεί όντως αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε ο Γερμανός φορολογούμενος θα πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού.

Οι περισσότερες τράπεζες και οι ασφάλειες θα αντέξουν τις απώλειες στους ισολογισμούς τους, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα ρίσκα από τα παλιά χρέη της Hypo Real Estate παραμένουν.

Όπως αναφέρει, μετά την κρατικοποίησή της η εν λόγω τράπεζα μπορεί να μετέφερε τις απαιτήσεις έναντι των ελληνικών ομολόγων στην Εταιρεία υπό Εκκαθάριση που δημιούργησε, αλλά τα ρίσκα σοβαρών απωλειών δεν αποσοβήθηκαν.

«Επειδή δε το γερμανικό κράτος είναι ο εγγυητής της Εταιρείας υπό Εκκαθάριση, θα πρέπει σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να αναλάβει και την εξόφληση του λογαριασμού», εξηγεί η FAZ. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που δόθηκαν προς την Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος σταθεροποίησης από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης (της ομοσπονδίας και των κρατιδίων).

Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι οι επαπειλούμενες απώλειες δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία αποτροπής της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, «διότι μια καθυστερημένη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα κοστίσει ακόμη πιο ακριβά». 

Στο μεταξύ, αισιόδοξη δηλώνει η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα που θέτει τις βάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Πηγή: skai.gr