Αρχές Μαΐου η κρίσιμη αξιολόγηση

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινκγτον, Θάνου Δημάδη,

Ακόμα μία προσπάθεια να διαψεύσει εκ νέου τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κατέβαλε σήμερα το ΔΝΤ. Από την έδρα του Οργανισμού στην Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής διευθυντής Επικοινωνίας κ. David Hawley απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για ποιο λόγο οι αγορές και οι οικονομικές αναλυτές δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση δε θα αποτελέσει τελικά επιλογή, επανέλαβε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σχεδιάστηκε με την προοπτική αποπληρωμής του συνόλου του χρέους που έχει η χώρα και ότι "αυτή η προοπτική παραμένει ως έχει", προσθέτοντας ότι "αυτή είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης".

Το ΔΝΤ, τουλάχιστον επισήμως, διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους την πίστη του ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η δήλωση του κ. Hawley ότι "τα προγράμματα στήριξης που εφαρμόζει το ΔΝΤ δεν προχωράνει σε περίπτωση που κριθεί ότι το χρέος μίας χώρας δεν είναι βιώσιμο".

Σε ότι αφορά την επίσκεψη των ελεγκτών της τρόϊκας στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαϊου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ΔΝΤ συνδέει άμεσα την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα τον προσεχή Ιούνιο από τα συμπεράσματα της αξιολόγησης που θα προκύψουν από αυτήν. Κληθείς από το ΣΚΑΪ να απαντήσει σχετικά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων που θα καταφτάσει στη χώρα μας "θα αξιολογήσει το βαθμό επιτυχίας της εφαρμογής του προγράμματος μέχρι σήμερα και την εκτέλεση από τις ελληνικές αρχές των στόχων που έχουν τεθεί". Μέσω της απάντησής του ο κ. Hawley σκιαγράφησε τις προσδοκίες που έχει το ΔΝΤ από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην "αποσαφήνιση των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας, την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και τα μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας". Τέλος απαντώντας πάλι σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια ότι επίκειται επίσκεψη του κ. Στρος Καν στην Αθήνα στο πλαίσιο μίας πιθανούς συνάντησης με τους κ.κ. Τρισέ και Όλι Ρεν στη χώρα μας, όπως εικαζόταν το τελευταίο διάστημα.
Πηγή: Θάνος Δημάδης