Εκτίναξη του spread πάνω από τις 1.300 μονάδες βάσης

Η «πτήση» του spread των δεκαετών κρατικών ομολόγων συνεχίστηκε και την Τετάρτη. Τo spread κατέγραψε την Τετάρτη νέο ρεκόρ πάνω από τις 1.300 μονάδες βάσης (1.329 μ.β), καθώς εντείνονται τα σενάρια και οι ανησυχίες των αγορών για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

H επιτοκιακή διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών τίτλων έναντι των γερμανικών ενισχύεται στις 1.288 μ.β., ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανέβει έως και τις 1.324 μ.β.

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κοντά στις 1.500 μ.β. διατηρήθηκαν την Τετάρτη και τα πενταετή ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), στις 1.497 μ.β.

Στο μεταξύ, καταστροφικό για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με κούρεμα, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages - Anzeiger της Ζυρίχης.

Στην καθυστέρηση θέσπισης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης απέδωσε την άνοδο των spread ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης.

Εξέφρασε δε, την απογοήτευση του από τους ευρωπαίους ηγέτες που δεν έχουν λάβει ακόμα μια οριστική απόφαση για τη λειτουργία του μηχανισμού.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού κεφαλαίου στον κόσμο, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από τη σταθεροποίηση των οικονομικών της και θα χρειαστεί κατά προτίμηση εθελοντική αναδιάρθρωση για να ανακουφιστεί από το χρέος.
Πηγή: skai.gr