Βασική στρατηγική της ΕΕ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Μία από τις τρεις βασικές στρατηγικές της ΕΕ είναι η ανταγωνιστική αγορά ενέργειας στην Ευρώπη τόνισε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ο σύμβουλος ενεργειακών αγορών Νίκος Φρυδάς, εν μέσω των αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

«Απελευθερωμένη αγορά ενέργειας σημαίνει δικαίωμα επιλογής του προμηθευτή και των υπηρεσιών που θέλει» επισήμανε.

«Στη Βρετανία που ζω έχω επιλογή μεταξύ 11 προμηθευτών, και με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω ίντερνετ μπορώ να αλλάζω προμηθευτή μπορώ να αγοράζω ένα μείγμα ενεργειακό, ενώ στη Σκανδιναβία υπάρχει επιλογή μεταξύ 35 προμηθευτών» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Φρυδά, σε κάθε υπηρεσία και σε κάθε προϊόν η τιμή πρέπει να πληρώνεται από τον τελικό καταναλωτή, αλλά ο ανταγωνισμός φέρνει πίεση στους ομίλους να ενισχύσουν την αποδοτικότητά τους.

Όπως επισήμανε δε, ο λιγνίτης θα γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστικός ως καύσιμο από το 2013 και μετά, λόγω των δικαιωμάτων ρύπων που πρέπει να αγοράζει η ΔΕΗ.

Έκανε λόγο για ανάγκη απόσπασης των δικτύων μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ και ιδιωτικοποίησής τους.

Ο κ. Φρυδάς τόνισε ακόμη ότι μία εσωστρεφής ΔΕΗ όπως την θέλουν οι συνδικαλιστές της δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των εργαζομένων σε αυτή.
Πηγή: skai.gr