FT: Επιπόλαια λύση η αναδιάρθρωση

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάση Γκαβού

Για τους κινδύνους μίας επιπόλαιης λύσης στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας που θα περιλαμβάνει μία αναδιάρθρωσή προειδοποιεί ο αρθρογράφος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Βόλφγκανκ Μίνχαου. Ο συντάκτης κατηγορεί για άγνοια τις πολιτικές δυνάμεις στη Φινλανδία και το στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό που φαίνονται να υποστηρίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Μίνχαου, η άποψη υπέρ της αναδιάρθρωσης βασίζεται σε δύο λανθασμένες υποθέσεις. Αρχικά ότι η αναδιάρθρωση θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Μία τέτοια λύση μπορεί να ωφελήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι όταν η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας, σχολιάζει ο συντάκτης. Προσθέτει ότι αφού αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας λόγω της διεθνούς βοήθειας, τότε δεν υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης, εθελοντικής ή επιβαλλόμενης, τουλάχιστον για την ώρα. Ίσως ωστόσο χρειαστεί ένα «κούρεμα» του χρέους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του όταν η Ελλάδα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα, πιθανότατα το 2013, συμπληρώνει το άρθρο.

Η δεύτερη λανθασμένη υπόθεση είναι ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα επιβίωνε ανέπαφος από μία αναδιάρθρωση. Κατά το συντάκτη των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε περίπτωση μιας επαρκούς εθελοντικής αναδιάρθρωσης. Παράλληλα, σε περίπτωση «κουρέματος» των οφειλών η ΕΚΤ θα έχανε μεγάλο μέρος των επενδύσεών της σε ελληνικά ομόλογα, ενώ θα ζημιώνονταν και οι υπόλοιποι πιστωτές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Μίνχαου, το κόστος της ελληνικής αναδιάρθρωσης μόνο για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ανερχόταν σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΚΤ. «Μία νέα διάσωση θα ήταν φθηνότερη», σχολιάζει ο συντάκτης.

Σε σχόλιο των Τάιμς εξάλλου σημειώνεται ότι έχει γίνει σαφές πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αρχίσει νε εξετάζει την πιθανότητα να αναγνωρίσει η Ελλάδα ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της, μειώνοντας έτσι το ύψος των χρεών. Η εφημερίδα διαπιστώνει μία διαφωνία μεταξύ του κ. Σόιμπλε και της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση είναι η χείριστη επιλογή. «Ωστόσο», καταλήγει το άρθρο των Τάιμς, «η επιλογή που η Μέρκελ και ο Παπανδρέου φαίνεται να προτιμούν – υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι και οι συμφωνίες των τελευταίων δύο ετών επαρκούν – γίνεται όλο και λιγότερη πιστευτή ανά εβδομάδα».
Πηγή: skai.gr